Rolf Danielsson signerade under kvällen boken om Lahälla.

En bok om Lahällas historia

2022-12-11 På tisdagkvällen presenterades en ny bok om stenhuggeriets historia. Det var Föreningen Lahälla Knottfabrik som inbjöd till bokrelease i Ugglans Bokhandel i Lysekil.

OBS! Till och med morgonen måndag den 12 december kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets andra JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

Föreningen har sökt och fått bidrag till att kunna ge ut en bok om Lahälla och man engagerade två författare till att skriva ner historien.
De två som skrivit boken är Lisa Börjesson Liljas och Rolf Danielsson. Nu var det dags att presentera boken om Lahälla – Graniten, samhället och fabriken.

Stolt ordförande
Föreningens ordföranden Richard Åkerman kunde stolt presentera resultatet av de efterforskningar författarna tagit fram från arkiv och genom intervjuer med personer som har kännedom om historien.
Boken är rikt illustrerad med bilder och berättelser om Lahällas utveckling till stenhuggarsamhälle kring förra sekelskiftet. Den beskriver hur stenindustrin påverkat landskapet och samhället, men även hur knottfabriken kom till stånd i ett försök att modernisera och standardisera ett hantverksyrke.

Obearbetat arkivmaterial
En av författarna, Rolf Danielsson, var på plats för att berätta om bokens tillblivelse och för att signera boken. Han beskrev arbetet med att ta fram material från bland annat Riksarkivet och hur han hade tur att hitta obearbetat arkivmaterial. Historien är inte alltid så väl dokumenterad och mycket har gått förlorat genom åren. Rolf Danielsson har många års yrkeserfarenhet från både Bohusläns och Borås Museum och Lisa Börjesson Liljas har varit den som arbetat med material från hembygdsföreningar och intervjuer. En tredje person, Maria Zeilon, har stått för layouten av boken. Tillsammans har de tagit fram en bok som fyller ett tomrum i granitindustrins historia.

Har beviljats mer stöd
Under kvällen kunde föreningens vice ordförande Cheyenne Röckner även komma med ett glädjande besked, om att föreningen har tilldelats ytterligare 227 332 kronor ur Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur till det fortsatta restaureringsarbetet av knottfabriken.
Intresset för boken är stort och många exemplar var förbeställda. De närvarande kunde erhålla signerade exemplar av boken. Den kommer framöver att finnas i bokhandeln och även på stundande julmarknad i Lysekil. Föreningen är givetvis glada att ha kunnat presentera boken innan jul och hoppas på att det kan vara en lämplig julklapp.

Text och foto:
Willy Schånberg

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv