Karl-Erik Ingeby. Trots att han utforskade konstens vägar utanför hemstaden och ställde ut över hela Sverige, drömde han alltid om att visa sin konst i Lysekil. Nu uppfylls hans önskan genom dottern Ann-Marie Viblom
Känslosamt
– Pappa skulle ha fyllt 94 år idag, så det känns extra känslosamt, men också väldigt fint, berättar hon.
Karl-Erik Ingeby föddes och växte upp i Lysekil. Hans mor arbetade inom konservindustrin och hans far var på Skandiaverken. Efter att han avslutat skolan fick Karl-Erik en lärlingsplats på PLM.
– När han var runt 18 år började han fundera på om han kunde försörja sig på sin konst, berättar Ann-Marie.
Det var efter att han sålt sin första akvarell till konservdirektören på Bovik som tankarna om att satsa heltid på konsten började ta form.”
Ann-Marie fortsätter och berättar om en minnesvärd händelse från hennes barndom: – För att få den bästa bilden av fabriken, var han tvungen att ta sig ut till en flotte som låg i hamnen. Jag minns hur han satt där en het sommardag och målade av fabriken. Han var nervös när han gick mot direktörens kontor, men han gillade den och betalade bra för akvarellen, berättar hon.
Djur och natur
Ingeby fortsatte att sträva efter sin dröm och flyttade till Göteborg där han utbildade sig till litograf och fick anställning på det stora bokförlaget Tre Tryckare.
– Där skapade de allt från storslagna praktverk som såldes internationellt, till affischer och andra trycksaker. Jag minns en gång när jag var i Los Angeles och såg en affisch som pappa hade gjort, tryckt på Tre Tryckare. Då kände jag mig stolt, förklarar hon.
I takt med att tryckeribranschen började gå sämre, breddade Karl-Erik Ingeby sin verksamhet som reklamtecknare, litograf och illustratör. Han specialiserade sig på att illustrera läroböcker med fokus på djur och natur, verk som fortfarande är populära och tillgängliga i bokhandeln än idag. Utöver detta skapade han även små etiketter för norska företag.
– När Karl-Erik åldrades och sjukdomen tog sin början, stod pappa och jag varandra väldigt nära. Han delade sin innersta önskan med mig: att få visa sin konst i Lysekil, hans hemstad, berättar Ann-Marie.
Drömmen om Lysekil
Trots många utställningar runt om i landet, hade han aldrig haft möjligheten att ställa ut i Lysekil.
– Pappa hade genom åren många utställningar i Göteborg, inklusive fotoutställningar och han förblev en produktiv konstnär genom hela sitt liv. Jag lovade honom att jag skulle hjälpa honom att förverkliga drömmen och få dela sin konst med sin hemstad, förklarar hon.
I lördags hölls vernissage för Karl-Eriks målningar.
– Pappa skulle ha fyllt 94 år idag, så det känns extra känslosamt, men också väldigt fint, avslutar Ann-Marie, som är väldigt glad att få visa utställningen.