Foto: Pixabay

Så ska bajset spåras – samtliga hundar i Lysekil ska DNA-topsas

2024-04-01 Lysekilspostens aprilskämt fick stor genomslagskraft på sociala medier.
Många tyckte dock att det var ett bra förslag att bygga upp ett DNA-register för alla hundar i Lysekils kommun.

Så här stod det att läsa på Lysekilspostens web måndagen den 1 april:

Alla hundar i Lysekil ska DNA-testas. Detta för att personer som lämnar hundbajs på gatan ska kunna bötfällas. Lagen, som redan tillämpas i vissa delar av Italien, kommer att testas i 16 månader i Lysekil och åtta andra svenska städer.

Hundägare i Lysekil kommer att behöva dna-testa sina husdjur. Resultaten kommer sedan att lagras i en databas för att myndigheterna ska kunna identifiera och bötfälla personer som inte plockar upp hundbajs efter sig.
Lagen om dna-tester på hundar tillämpas redan i vissa regioner i Italien, vilket har väckt stor debatt i sociala medier. När Lysekils kommun fick förfrågan om att bli en av nio städer där initiativet testas i Sverige så var politikerna eniga. Endast två ledamöter röstade emot förslaget.
– Det här är ett spännande koncept, men det är samtidigt viktigt att man skyndar långsamt. Att prova sig fram och utvärdera noggrant är viktigt och jag tror jag talar för de flesta Lysekilsbor när jag säger att det känns givande att få vara en del av det här mycket viktiga pilotprojektet, säger Selma Schnauzer, stadsbildsstrateg i Lysekils kommun.

”Finns en diskrimineringsaspekt”
Om allt går som planerat kommer testerna att starta i augusti. Den nya lagen kommer att gälla i 16 månader och sedan utvärderas. Alla är dock inte lika nöjda som Lysekilspolitikerna. Demokrativetaren Maj Andrén fick höra om förslaget för lite mer än en månad sedan, när det blev aktuellt i Italien. Hon betonar att endast 1/4 av italienarna står bakom initiativet.
– Det här är allvarligt och knappast något man skämtar bort i första taget. Jag tror att vi ger oss in på en farlig väg när staten vill ha koll på den här typen av detaljer i människors privatliv, säger hon och tillägger:
– Dessutom finns det en diskrimineringsaspekt. Varför ska hundägare jagas, medan det till exempel finns snusare som kastar första prillan på gatan, så fort de stoppar in den andra? Många Lysekilsbor kommer nog ha svårt att förstå vitsen.

Bötesbeloppet fastställs i höst
När LP ger sig ner på stan för att prata med lokala hundägare är det få som vill uttala sig. ”Erik”, som inte vill vara med i tidningen med varken bild eller sitt riktiga namn, tar dock bladet ur munnen:
– Det här är ju ett skämt! Finns det inget bättre att lägga resurser på? Vill vi ha ett land där vi åtnjuter frihet under ansvar, eller ett övervakningssamhälle där storebror kan ligga och lura vart han vill? säger han.

Lysekils kommun har ännu inte tagit beslut om böternas storlek på anträffat hundbajs. Det blir en fråga för fullmäktige att ta ställning till i höst.

Texten uppdateras

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv