Vid sitt köksbord inramat av två bokhyllor sitter makarna Lennart och Monika Brohed. De båda har tillsammans ett förlag som sedan ett par veckor släppte den sjuttonde boken i serien om överkonstapel Göran Persson. De första böckerna skrev de tillsammans, men de blev inte Lysekils svar på Lars Kepler. Foto: Emilia Halling Dageby

Sjuttonde ”mysdeckaren” från Brohed

2022-12-09 Nu finns den sjuttonde boken om överkonstapel Göran Persson som utspelar sig i Lysekil i bokhandeln. En mysdeckare släppt genom makarna Broheds eget förlag.
– Det är roligt att få följa med processen från ax till limpa och att göra allt själva, säger Lennart Brohed.

OBS! Till och med morgonen måndag den 12 december kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets andra JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

Vid sitt köksbord inramat av två bokhyllor sitter makarna Brohed. De båda har tillsammans ett förlag som sedan ett par veckor släppte den sjuttonde boken i serien om överkonstapel Göran Persson. De första böckerna skrev de tillsammans, men de blev inte Lysekils svar på Lars Kepler.

Mysdeckare
– Vi har skrivit två reseböcker tillsammans, för då kunde vi dela upp ämnesområden. Men en roman är en helt annan sak, säger Monika Brohed.
– Ja, vi är för olika i romanskrivandet, instämmer Lennart Brohed.
Böckerna om Göran Persson är, vad författaren själv kallar dem, ”Mysdeckare”. I den nysläppta ”Sista resan hem” får läsaren följa med när huvudrollsinnehavaren med kollegor utreder en ung kvinnas död. Boken utspelar sig 1921 i Lysekil och Lennart Brohed lägger ned ett stort arbete på research inför varje bok.
– För att få rätt känsla, både språkligt och vad som händer i staden, läser jag böcker och även Lysekilsposten från året boken utspelar sig, säger han.

Lämnar inget åt slumpen
Lennart Brohed lämnar inget åt slumpen och använder sig av kartor för att få gatunamnen rätt. En stor inspiration är även äldre vykort och fotografier från ögonblick i Lysekils tidigare historia. Författaren berättar att läsare kan gå runt i staden och känna igen platser efter böcker de läst.
– Vissa stannar vid Badhusgatan och säger ”Där bor Göran Persson!”.
På förmiddagarna skriver Lennart Brohed som bäst, det första utkastet skriver han alltid förhand.
– Sen på eftermiddagen skriver jag över manuset till datorn och det blir den första av många bearbetningar av texten, säger han.
När manuset är färdigt går Lennart och Monika Brohed igenom det tillsammans och diskuterar eventuella förändringar. Därefter tar Monika Brohed vid och gör all layout av boken tills den är nästintill redo för tryck.
– Det är roligt att få följa med processen från ax till limpa och att göra allt själva, säger Lennart Brohed.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv