Låna med låg kreditvärdighet: Går det?

2023-05-01 Låg kreditvärdighet kan göra det svårt att bli beviljad ett lån. Oavsett om du söker ett privatlån för att konsolidera skulder eller ett företagslån för att utöka din verksamhet kan ett lågt kreditbetyg avskräcka långivare. Men det finns möjligheter att låna pengar trots detta.

Genom att känna till möjligheterna och svårigheterna med att låna med ett lågt kreditbetyg ökar chansen att få låna pengar och samtidigt fatta ett välgrundat beslut för sina finansiella behov.

Vad är ett lågt kreditbetyg?

Ett kreditbetyg är ett annat uttryck för kreditvärdighet och är baserat på ens kredithistorik. Det är ett mått på förmågan att betala sina skulder och används av långivare för att bedöma risken med att ge ut ett lån till en viss låntagare. Din kreditvärdighet avgör om du kommer att godkännas för ett lån eller inte. Kolla vilka lån du kan ta här.

Ett lågt kreditbetyg innebär att du anses vara en låntagare med hög risk, vilket gör det svårare att bli godkänd för ett lån. För att bedöma kreditvärdigheten tittar långivaren på vissa punkter:

 

  • Inkomst från tjänst eller näringsverksamhet.
  • Livssituation, till exempel om man nyligen skaffat barn eller skiljt sig.
  • Fasta utgifter som boendekostnad.
  • Nuvarande skulder och betalningsanmärkningar.

Möjligheterna att låna med låg kreditvärdighet

Det är möjligt att låna pengar med låg kreditvärdighet, men det kan vara svårare att göra det. Det kan behövas ytterligare dokumentation för att bevisa inkomst och förmåga att betala tillbaka lånet. Lånet kan få en högre ränta om man anses vara en låntagare med högre risk. Dessutom kan man bli begränsad till mindre belopp än någon med god kreditvärdighet.

Det finns dock allt fler långivare som erbjuder olika typer av lån för personer med låg kreditvärdighet. Dessutom finns det vissa saker du kan göra för att förbättra chanserna att få ett lån, och att lånet får så bra villkor som möjligt. Det är till exempel vanligt att lägga till en medlåntagare på lånet.

Bättre ränta genom medlåntagare

Att ansöka om ett lån med en medlåntagare, eller medsökande, kan öka chansen att få lånet godkänt och att få en lägre ränta. När du ansöker om ett lån med en medlåntagare kommer långivaren att ta hänsyn till båda era kreditbetyg, inkomster, skulder och historik för att avgöra er förmåga att betala tillbaka lånet.

Denna information används för att skapa en uppfattning av hur pass kreditvärdiga ni är. Att ha två låntagare med starka kreditprofiler kan därmed öka chanserna att få låna mer pengar och att kvalificera dig för en lägre ränta. Viktigt att komma ihåg är dock att den medsökande personen kommer att vara lika ansvarig för återbetalningen av lånet, vilket båda parter behöver vara medvetna om.

Andra sätt att sänka räntan

Utöver medlåntagare finns det fler sätt att få bättre villkor på lånet. Ifall du har fler olika lån och krediter så är det en bra idé att samla dessa i ett samlingslån. Långivaren bedömer ofta ett större lån som bättre för din kreditvärdighet än många små lån.

 

Genom att avstå från att ta fler lån finns också möjlighet att förhandla sig till en bättre ränta successivt. Även oanvända krediter kan försämra din kreditvärdighet, som outnyttjade kreditkort, så ifall dessa krediter inte används är det bäst att säga upp dem.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv