40 år är ingen ålder. Men väl värt att fira. Det tycker Ulf Lundell, som firar 40 år som artist och ger sig ut på en stor sommarturné. Till Lysekil kommer den levande legenden torsdagen den 30 juli. Foto: Lennart Hård

Ulf Lundell till Lysekil i sommar

Firar 40 år som artist med jubileumsturné

2015-02-19 40 år är ingen ålder.
Men väl värt att fira.
Det tycker Ulf Lundell, som firar 40 år som artist och ger sig ut på en stor sommarturné.
Till Lysekil kommer den levande legenden torsdagen den 30 juli.

”Jag har via min blogg fått massor av förslag på låtar som bör spelas därute i sommar. Vi får se till att leverera. Kanske behövs det en höst också för att ta tag i allt”, skriver Ulf Lundell i ett pressmeddelande på torsdagen.
Nästa år slår han på stort – genom att framföra fansens önskelåtar.
– Jag hoppas vi ses då, säger han.
Han lägger dock till en brasklapp:
– Men inte ”Jesse James” och ”Sniglar och krut”, säger Lundell.
Havsbadet arrangör
Det är Restaurang Havsbadet  som tillsammans med Nöjet AB arrangerar konserten i Lysekil.
Nöjet i sin tur har avtal med huvudarrangören Live Nation och ansvarar för fyra Lundell-konserter.
– Det här är verkligen jätteroligt och oerhört bra för Lysekil. Konserten blir utomhus, men det är inte klart ännu om vi ska vara i Havsbadsparken eller på parkeringsplatsen bakom Havsbadet. Orsaken till att vi funderar i dessa banor är att Lysekil Women Match Race just under dessa dagar har börjat bygga upp eventområdet inför seglingsveckan och vi har ännu inte fått sista ordet från kommunen, säger Mikael Gustavsson, som driver Havsbadet.
Han ser en lång het sommar framför sig med fler konserter som presenteras allt eftersom. Sedan tidigare är det klart med Jill Johnson den 18 juli.
– Lysekil har återhämtat sig fantastiskt bra de senaste åren som nöjesstad, hela näringen har börjat samarbeta och jobbar mycket bredare än tidigare, säger Mikael Gustavsson.

En av Sveriges största artister

Ulf Lundell är en av Sveriges största artister och behöver knappast en närmare presentation.
Men som kuriosa kan nämnas att han föddes 1949 i Stockholm och har gjort sig känd både som musiker, författare och konstnär.
En sommar tillbringade han dessutom på Gullmarsstrand i Fiskebäckskil för att få lugn och ro i själen och skriva.

Vid tio års ålder fick Ulf Lundell sin första gitarr. Från 18 års ålder hade Lundell en mängd diversearbeten, bland annat som brevbärare och sjukhusanställd. Under dessa år skrev han låtar och dikter som han skickade in till både skivbolag och bokförlag. Han skickade demos till flera olika skivbolag som refuserade den för att ”materialet inte var tillräckligt starkt”, samt ytterligare två till Silence som heller inte gav honom någon lycka.
När han sedan skickade en demo till EMI i oktober 1974 ville de snabbt göra en LP med honom.
Slog igenom 1976
1975 albumdebuterade han med skivan Vargmåne. Året efter, 1976, kom debutromanen Jack genom vilken han slog igenom. Romanen handlar om upproret mot medelsvenssons inskränkta liv i efterdyningarna av det politiska upproret vid 1960-talets slut. Boken trycktes i 3 000 ex och såldes i 200 000 ex.
Under tiden då debutboken släpptes hade han redan börjat spela in uppföljaren till Vargmåne. Den skulle komma att heta Törst och släppas bara tre månader efter Jack. Efter detta flöt skrivandet på och ytterligare två böcker släpptes under 1970-talet.
Duett med Fältskog
Albumet Törst följdes upp av liveplattan Natten hade varit mild och öm med Nature som kompband året efter. Skivan Nådens år skulle 1978 bli hans tredje studioalbum innehållandes bland annat en duett med Agnetha Fältskog, ”Snön faller och vi med den”. År 1979 släpptes hans fjärde studioalbum Ripp rapp med låtar som ”Rom i regnet” och ”(Oh la la) jag vill ha dej”. En skiva som var mer rockig än hans tidigare. Ulf Lundell har varit mycket produktiv med ett kontinuerligt flöde av skivor och böcker.  På 1980-talet slog Lundell igenom stort med låten ”Öppna landskap”, en låt som föreslogs som ny nationalsång och spelades senare av vaktparaden.
Lundell har influerats av musiker som Bruce Springsteen, Bob Dylan, Neil Young och författare som Jack Kerouac, Allen Ginsberg och andra från beatnikrörelsen. Han har även haft stort inflytande på den svenska musikscenen, bland annat på singer-songwriters som till exempel Lars Winnerbäck, David Urwitz, Rolf Carlsson och Tomas Andersson Wij.
Hittills har Lundell hunnit släppa 24 studioalbum och 13 romaner. Lundell har varit Sommarvärd i Sveriges Radio fyra gånger: 24 juni 1982, 23 juli 1983, 29 juni 1985 och 23 juni 2007.
1982 släppte Lundell skivan Kär och galen som innehöll hans mest välkända alster, sången ”Öppna landskap”. Den gjorde honom till en av Sveriges största artister och sålde fyra gånger platina. Andra låtar som blev populära från Kär och galen var titelspåret ”Kär och galen” och ”När jag kysser havet”.
Det skulle dröja tills 1992 med en ny bok eller skiva, då romanen Saknaden släpptes. Boken kom att bli den första delen i en trilogi. 1993 släppte han skivan Måne över Haväng, som innehåller låtar som bland annat Rött och Isabella. Detta var det första albumet som Lundell producerade helt på egen hand.
1995 firade han 20 år som artist.
Och nu firar den folkkäre poerten alltså 40 år som artist.
Han har sagt att han ska dra sig tillbaka, men det blir ett långt avslut till glädje för alla fans.

Året därpå släpptes dubbelalbumet På andra sidan drömmarna och liveskivan Bosnia. Vid den här tiden kan man märka av att han inspirerats mer av Neil Young än tidigare Springsteen och Dylan. Framförallt med skivan Fanzine (1999) som är en skiva som är delvis studioinspelad och delvis live. 1999 släppte han också sin första bok på sju år, uppföljaren till Saknaden, romanen Friheten.
Skivan I ett vinterland (2000) kom att bli hans näst mest sålda skiva. Skivan följdes upp två år senare med dubbelalbumet Club Zebra, en skiva som blev albumetta i Sverige 17 oktober 2002. Sedan följde fyra studioalbum fram till 2005, den akustiska En eld ikväll och albumtrilogin Ok Baby Ok, Högtryck och Lazarus. 2005 blev ett riktigt produktivt år för Lundell med två album och romanen Värmen, den sista delen i en trilogi tillsammans med Saknaden och Friheten. Detta var samma år som han firade 30 år som artist.
Hösten 2008 turnerade Ulf Lundell för första gången på över två år och släppte även sin första studioskiva på tre år. Under turnépremiären i Gävle berättade Lundell att han skulle sluta turnera. Turnén fortsatte 2009 med en på våren och en på sommaren. I samband med dessa erkände han att han ljög och inte kommer sluta turnera. Han har förklarat att han håller på att ta avsked från artistkarriären, men att det är ett långt avsked.
2010 släppte Lundell en ny bok, En öppen vinter, även innehållande en skiva med 11 nyskrivna låtar.
Sommaren 2010 genomförde Lundell ytterligare en ny turné på vilken han slog publikrekord för en svensk artist på Gröna Lund. Publikantalet uppgick till 22 827 personer och med den siffran är han endast slagen av Bob Marley (32 000) samt Lady Gaga (23 000).
Hösten 2012 släppte Lundell Rent förbannat, den första egentliga studioskivan på fem år. Den följdes av en inomhusturné kort därefter och en sommarturné 2013. Senare under året släpptes också studioplattan Trunk.
Ulf Lundell har två äktenskap bakom sig. I fjol ingick han gifteremål med Sofia Möller.

Källa: Wikipedia

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv