Tre döms för bedrägerier mot äldre

2021-01-21 Polisen i region Väst har ertappat tre personer som systematiskt lurat av äldre kvinnor deras bankkort och koder. I ett par fall togs pengar ut på korten. Nu döms trion för flera bedrägeribrott.

– Det här är ett typiskt fall på hur kortbedrägerier kan gå till och varför alla ska vara försiktiga och aldrig lämna ut värdehandlingar till någon som ringer på dörren, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Polisens brottsförebyggare ser ett vanligt mönster i att bedragare ringer upp äldre personer som inte vet att banker aldrig begär uppgifter eller gör hembesök för att byta ut bankkort.

– Bedragarna är väldigt förslagna och kan ha olika förklaringar till varför de vill komma över bankkorten. Det är svårt att värja sig. Man ska aldrig identifiera sig med bank-id eller bankdosa för någon som ringer upp på det sättet, säger Anna-Karin Kjellgren.

En man i 30-årsåldern från Skåne anses ha varit den som initierade händelseförloppet genom att ringa upp nio äldre kvinnor i främst Västsverige, samtliga i 80-90-årsåldern.

Mannen uppgav att han ringde från banken och att det nu var dags att byta ut kortet. Hans medbrottslingar, en kvinna och en man i 20-årsåldern som också är bosatta i Skåne, dök därefter snabbt upp hemma hos brottsoffren och fick dem att lämna över bankkort samt koden till kortet.

I två fall försvann tusentals kronor från kontona.

Trion greps av polisen i Göteborgstrakten den 14 oktober och har suttit häktad sedan dess. Brotten har utretts av bedrägerisektionen i region Väst.

Alla tre döms nu i Göteborgs tingsrätt som sammanfattar gärningarna som ”omfattande och allvarlig brottslighet”. De två yngre döms för ett fall av grovt bedrägeri och åtta försök till grovt bedrägeri. Den yngre mannen döms till ett och ett halvt års fängelse medan kvinnan döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Den äldste i trion döms för samma brott som de två övriga samt ytterligare ett fall av grovt bedrägeri.  De tre ska också solidariskt betala skadestånd på 11.500 kronor. Den äldste av de dömda dessutom ytterligare 20.000 kronor.

Fakta: Polisens brottsförebyggande tips mot kortbedrägerier

  • Se upp om någon ringer från banken och påstår att kortet måste bytas ut eller är felaktigt. Banker och kreditinstitut ringer inte upp på det sättet.
  • Lämna aldrig över värdehandlingar eller värdesaker till någon som kommer hem till dig. Banker eller kreditinstitut kommer aldrig hem och hämtar ditt bankkort.
  • Identifiera dig aldrig med bank-id eller bankdosa för någon som ringer dig på telefonen. Banker eller myndigheter ringer inte upp på det sättet och begär uppgifter.
  • Om du blir misstänksam – lägg på luren och kontakta själv din bank.
Publicerad:
Nyhetsarkiv