Uppdraget var att sätta fast minutvisaren på ett av kyrkans urverk, som knäcktes av stormen Egon.
Det är en lång väg upp med trappor, stegar och lejdare. Högst uppe i tornet förbereder sig stuntmannen Lars Hjelm för att klättra ner till urtavlan och sätta fast minutvisaren.
Lars kränger på sig säkerhetsselen och går igenom utrustningen. Han spänner fast midjeväskan med verktygen runt magen och går igenom säkerhetsdetaljerna med sin bror Mikael Hjelm.
Säkerheten tummas det inte på. Lars känner igenom repet efter brottskador.
– Det ligger en kärna inne i repet som kan vara skadat utan att man ser det, däremot kan man känna sig till det.
Trycka ut lillbrorsan
Mikael får hjälpa till att trycka ut lillbrorsan, kanske känns så där att putta ut sin egen bror, högst uppe från kyrkan. Dessutom är inte Mikael alls förtjust i höga höjder.
Trots att det blåste nästan tio sekundmeter, bedömde Lars att det var en bra dag att få minutvisaren på plats.
– Det var lite mer lä på södersidan av kyrkan som jag skulle klättra på. Vi sa att blir det över tio sekundmeter väntar vi till en annan dag, berättar Hjelm.
Arbetet flöt på bra och minutvisaren är på plats. Väl ute på kyrkväggen passade han även på att ta en selfie.
– Jag passade på att njuta lite av situationen också, inte bara jobba, berättar Lars avslutningsvis.
– Klockorna fungerar som de ska. Tiden går rätt i Lysekil, nu även åt söder. Vi hade en storm vid namn Egon, vill jag minnas i början på året och då bröts minutvisaren på södra sidan av kyrkan och hamnade nere på kyrktaket, förklarar Anders Persson, kanslichef för Svenska kyrkan i Lysekil.
Kostsamt
– Den södra sidan av kyrktornet är den mest besvärliga. Åt söder har du hela kyrkans kropp och för att komma åt urverket krävs det en stor kran. I Lysekil fanns det ingen kran i de dimensionerna. Så det hade blivit att ta hit en kran mera långväga, kanske från Göteborg, det skulle blivit både besvärligt och kostsamt samt att man hade fått ta hit den vid flera tillfällen. Så den här lösningen, med en person som har företag och får lov att göra sådana här saker, den valde vi. Jag vet att Lars Hjelm har stor yrkesskicklighet och tummar inte på säkerheten, men man kände sig ändå nervös, påpekar Anders.
Tiden som stannat åt söder tickar nu på igen. Klockorna har synkroniserats och alla är åter i säkerhet på landbacken.
Läs hela versionen i papperstidningen eller på:
https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten