I början på december 2013 slog stormen ”Sven” till över stora delar av Sverige. Då såg ovädret ut så här vid badbryggan Norra hamnen i Lysekil. Foto: Patrik Eld

”Svea” har nått sin kulmen

Lysekil, Munkedal och Sotenäs klarade sig lindrigt undan stormen

2015-01-02 På nyårsdagen gick SMHI ut med en klass-2-varning. Men stormen ”Svea” blev inte lika stark som förväntat.
– Kulmen runt Lysekil, Sotenäs och Munkedal har ­redan nåtts, säger Johan Wiksten, meteorolog på SMHI.

Stormstyrka har uppnåtts på ­flera platser runt om i Bohuslän. Men SMHI räknar inte med att blåsten ska tillta under helgen.

– Visst, det kommer att fortsätta att blåsa västlig kuling fram till runt lunchtid på ­lördag, men sedan avtar vinden ­ganska ordentligt, säger Johan ­Wiksten.

25 m/s i vindbyarna

På fredagsmorgonen, vid Måseskär och Väderöarna, ­blåste det 25 m/s i vindbyarna – en prognos som vid ­10.00-tiden var nere på 16 m/s (Måse­skär) och 18 m/s (Väderöarna).

– Under natten mellan ­fredag och lördag ser det ut som att det blir en liten vindtopp i området kring Munkedal, Sotenäs och Lysekil, men gemene man ­märker nog ingen skillnad.

Bör allmänheten tänka på något speciellt i blåsten?
– Jag tycker inte att man ­behöver ta någon spontan ­utflykt till skogen eftersom ­enstaka träd kan fällas. Det ­gäller helt enkelt att använda sunt förnuft.

Vilka platser kommer att drabbas mest av ”Svea”?
– Hallandskusten och ­Gotland ser ut att få det värst, säger Johan Wiksten.

Vägfärjan mellan Finnsbo-Skår har gått enligt tidtabell och händer inget oförutsägbart räknar de med att köra precis som vanligt.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv