Storsatsning på solceller i Ramsvik

2019-10-09 Ett 20-tal besökare hade samlats på Ramsviks camping för att vara med när solcellssatsningen invigdes. Det är svensk besöksnärings största solcellsanläggning och man kommer att producera el till hela årsförbrukningen.

Campingens ägare, Torbjörn Backlund, berättade om satsningen men sa också att bland gästerna finns en ökad efterfrågan på att man arbetar seriöst med hållbarhetsfrågor. Han sa att klimat-, miljö- och hållbarhetsfrågor är nyckelord för att attrahera gäster.

Har satsat 3,3 miljoner
Investeringskostnaden ligger på 3,3 miljoner kronor, statliga bidrag kommer att täcka 30 % av kostnaden. Backlund räknar med att anläggningen kommer att ge vinst efter nio är. Anläggningen fungerar så att man ibland får överskott, som kan säljas. Vid vissa tillfällen behöver man köpa el. Men det är ett nollsummespel. Förutom hushållsel till stugorna och restaurangen har man också anlagt tre elstolpar för de gäster som har elbilar.
Själva invigningen skedde genom att Backlund och de övriga gästerna fick gå ut. Där fanns en täckt skylt, som Apptek huvudansvariga för genomförandet av hela anläggningen. Hade ställt i ordning. När täcket togs ner fanns en tavla och en champagneflaska som Backlund fick krossa mot skylten och därmed var anläggningen invigd.
Ramsvik stugby och camping har för övrigt nominerats till Stora turismpriset, som delas ut varje år av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, och går till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen.

För 26:e året
I år delas det ut för 26:e året i rad. Nu har samtliga 21 län/regioner fått var sin kandidat till priset och Ramsvik stugby och camping får representera Västra Götaland. stugby och camping. Som nominerad har de redan vunnit 10 000 kronor som ska gå till någon form av kunskapsfrämjande insats. Om de tar hem priset belönas de med ytterligare 100 000 kronor. Prisutdelningen sker den 4 december i Stockholm i samband med en konferens om besöksnäringen.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv