Stark vind med bränningen överraskade Lysekil på Fredagen den 23 februari. Ute vid Havets Hus sågs vattenkaskader på 8 till 10 meter. Inga flanörer syntes i närheten, ett skådespel som kan beundras på avstånd. Foto Ann-Charlotte Strömwall

Stormen drar fram över Bohuslän

2024-02-22 Ett oväder med hård storm och orkanbyar drar fram över Bohuslän på fredagen. Polisen i region väst och räddningstjänsten har under loppet av några timmar fått in 150 rapporter om träd som har fallit över vägar och elledningar i Västra Götaland, bland annat i Skarstad i Brodalen, Valbo Ryr och Hunnebostrand.
Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus.

Räddningstjänsten hanterar för närvarande flera samtidiga händelser som är kopplade till den hårda blåsten. Det är bland annat lösa föremål som kan flyga långt och utgöra fara för allmänheten, till exempel byggnadsdelar, skyltar, takpannor och andra lösa föremål utomhus.
– Vi uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus tills blåsten avtagit under eftermiddagen, respektera räddningstjänstens avspärrningar och följa väderläget på SMHI,  skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

– Har man möjlighet att jobba hemma kan det vara en bra idé, säger Caroline Karlsson, polisens presstalesperson, till GT.

Elnätsföretaget Ellevio, med en miljon kunder i Mellansverige, har höjd beredskape efter att SMHI utfärdade gul vädervarning i samband med ett annalkande lågtryck.
Beredskapshöjningen omfattar såväl insatspersonal som driftledning och berör de flesta av Ellevios nätområden – Halland, Bohuslän, Skaraborg, Bergslagen, Värmland och Dalarna.

SMHI:s prognoser visar att lågtrycket har ett hastigt förlopp. Ovädret drar in över Halland under fredagsmorgonen, vandrar upp mot Bohuslän under förmiddagen och fortsätter upp mot Värmland, Skaraborg och Bergslagen kring lunch. På eftermiddagen når det norra Värmland och Dalarna för att sedan börja mojna.

– Vi förstärker vår beredskap från och med fredag, både med montörer i berörda områden samt på företagets driftcentral. Vi följer kontinuerligt utvecklingen och kommer göra nya avvägningar under fredagen, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio.

Beredskapen syftar till att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott eller andra incidenter som kan inträffa i samband med väderutvecklingen.

– Inga montörer skickas ut under hårt väder, men sker någon incident under ovädrets gång kommer vi att arbeta med omkopplingar i näten i den mån det är möjligt. Enligt SMHI väntas ovädret avta förhållandevis snabbt, och när det värsta vädret passerat kan vi skicka ut insatspersonal för att åtgärda fel, avlägsna nedblåsta träd från ledningar och dylikt, säger Anders Ekberg.

SMHIs prognos för fredagen – byvind

Bohuslän:  25-30 m/s (lokalt upp emot orkan 30-33 m/s)
Halland: 23-28 m/s (lokalt upp emot orkan 30-33 m/s)
Värmland: 18-25 m/
Bergslagen: 18-25 m/
Skaraborg: 17-24 m/
Dalarna: 16-22 m/s men här finns även risk för blötsnö.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv