Brastadförfattaren Philip Thorsson, Göteborgaren Viveca Österman och Leif Bergholtz från Jönköping fanns på plats med sina litterära verk under lördagens bokmässa. Foto. Erika Lätth

Sommarbokmässan blev succé

2022-07-25 Efter två års pandemiuppehåll var det äntligen dags för Sommarbokmässan att göra comeback på Oscars. Årets upplaga bjöd på spännande författarsamtal och inte minst en frisk fläkt i form av en fördomsdrypande verbal kamp om deckare versus feelgood.

Efter två års stiltje var tiden inne för Oscars att slå upp portarna till litteraturens värld. Med över 30 författare på plats och en uppsjö av genre för bokmalar att frossa i var det minst sagt uppdukat för en lyckad tillställning. Hasse Ekbrand, bokhandlare och medarrangör, ser tillbaka till lördagens bokmässa med värme.
– Det blev den upplevelsen som man går och drömmer om, säger han och tillägger:
– Man måste ju se till att det blir intressant för många, och det blev det. Så jag säger med ett djupt andetag i sammanhanget att det blev en tuff men mycket händelserikdag på Oscars mellan författare, besökare och arrangörer. Ensam är man inte stark, och tillsammans gjorde vi ett stort intryck mot allmänheten.
På Oscars huserade flera lokala förmågor med sina litterära verk. Bland dem fanns bland andra Lysekilbördiga Hedvig-Christina Hell, Philip Thorsson och Martin Harnevie på plats för signering och bokförsäljning.
Samtidigt ute på scenen i Havsbadsparken höll eldsjälen Hasse Ekbrand ställningarna med löpande författarsamtal. Här bjöds det på spännande, personliga och intressanta samtal och presentationer av deras skrivna verk. Bänkraderna nådde kulmen när timmen var slagen för deckarförfattaren Jeanette Bergenstav och feelgoodförfattaren Jessika Devert att riva av en battle på scen. Här synade de varandras genrer i en syrlig underton med glimten i ögat.

Battle i Havsbadsparken
– Tanken är att vi ska utveckla detta och vi ska fasen kunna manuset utantill i fortsättningen! Men det här var debuten så vi får vara nöjda, säger en taggad Jeanette när hon klivit av scenen.
Författarinnorna tillika väninnorna har tidigare skrivit för samma förlag och tidningar. Men det var först under en karaokekväll i förra året som deras vägar korsades.
– Vi bor i Göteborg båda två och Göteborg är inte så författartätt, så vi gick ut och tog ett glas vin ihop och insåg att vi var ju faktiskt trevliga båda två, säger Jessika Devert.
Här såddes också idén som resulterade i deras gemensamma koncept i att utmana varandras genrer. De ville krydda till de sedvanliga författarsamtalen och samtidigt inkludera både deckarfantaster och feelgodläsare till att lyssna. Nu turnerar de ihop på olika bokmässor.
– Nu har vi liksom täckt in båda genrerna, så nu kan både de som gillar deckare och feelgood komma och lyssna samtidigt, säger Jessika och får medhåll av Jeanette.
– Samtidigt är det kul att komplettera varandra i stället för att konkurrera. Sen är det såklart lite roligt att kämpa om vad som är bäst.

Erika Lätth
erika@lysekilsposten.se

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv