William Nylander gjorde comeback för Toronto under natten till fredagen. Arkivbild: Gabriel Berndtsson

Signerat Bennemyr

Comeback, regeländring och mutor

2018-12-09 Med bara några enstaka minuter kvar innan deadline så skrev William Nylander på ett sexårskontrakt med Toronto värt 6,9 miljoner dollar per år i lördags kväll, svensk tid.

En knapp vecka senare, natten mot fredag gjorde han säsongsdebut när Toronto tog sig an svensklaget Detroit i NHL.
Men det blev ingen omedelbar succé för den svenske 22-åringen.
Nylanders Toronto hade det tufft under de inledande två perioderna och efter 40 minuters spel var ställningen 4-1 till Detroit.
Det slutade till slut 5-4 till Detroit efter förlängning, sedan Toronto hämtat upp underläget i den tredje perioden.
Nylander lämnade isen poänglös och spelade tolv minuter och 48 sekunder totalt.
Han själv tyckte att insatsen var godkänd för att vara första matchen för säsongen och sa till nhl.com att det kändes bättre ju längre matchen gick.
Toronto ligger tvåa i NHL med 41 inspelade poäng på 29 matcher (i NHL är det fortfarande tvåpoängssystem) och spelar sin nästa match borta mot Boston natten mot söndag.
I motståndarlaget Detroit spelade Niklas Kronwall sin 900:de match i NHL under natten och fick alltså fira jubileet med en seger.

Nya regler i hockey-VM från den här säsongen

En annan hockeynyhet är att IIHF (Internationella Ishockey Förbundet) väljer att ändra reglerna i Hockey-VM.
Straffläggningen plockas nämligen bort i finalen av mästerskapet, ishockeyförbundet väljer att ända konceptet för att matcherna ska avgöras snabbare enligt dem själva, det har jag svårt att se. Istället för straffar efter förlängningen ska det nämligen spelas konstant förlängning, som i NHL.
I gruppspelet och de första slutspelsrundorna, finns straffläggningen fortfarande kvar, men inte i finalen alltså.
Rent konkret så är tanken att om det är oavgjort i gruppspelsmatcherna så ska det spelas maximalt fem minuters förlängning i tre mot tre, blir det inga mål, så väntar straffar.
Kvartsfinalerna, semifinalerna och bronsmatchen spelas det maximalt tio minuters förlängning i tre mot tre och blir det inga mål så blir det straffar.
Men i finalen är alltså tanken att det ska spelas förlängning tills något lag avgör matchen, i tre mot tre, precis som alla andra matcher.
Skillnaden mot NHL är att i slutspelet spelas förlängningen fem mot fem tills något lag avgör och det kommer de alltså inte göra i VM.
De nya reglerna börjar gälla redan till detta VM:et som spelas i Slovakien i maj månad.

Domen i matchfixningsmålet

Något annat som fångat uppmärksamheten för undertecknad den här veckan är rättegången i matchfixningsmålet mot en tidigare AIK-spelare och en kompis till honom.
Domen föll under torsdagen och båda männen frias då det stod ord mot ord och bevisningen inte höll i målet.
För er som missat bakgrunden ska jag dra den lite snabbt här. Det var inför mötet mellan IFK Göteborg-AIK i maj 2017 som det uppmärksammades att AIK:s reservmålvakt, Kyriakos Stamatopoulos varit på lunch med en tidigare lagkamrat i AIK och under det lunchmötet ska han ha blivit erbjuden en summa pengar för att underprestera mot Göteborg och se till att de förlorade matchen.
Stamatopoulos meddelade två tränare i AIK, varav huvudtränaren Rikard Norling, slog larm till polisen och Svenska fotbollsförbundet om mutförsöket.
Stamatopoulos var som sagt reserv, men eftersom AIK:s ordinarie målvakt, Oscar Linnér var avstängd så var tanken att Stamatopoulos skulle stått i mål i matchen.
Under matchdagen kom så beskedet att matchen var inställd på grund av misstänkt matchfixning. Jag minns att jag satt i bilen på väg ned till Göteborg när nyheten kom och jag fick inte se mitt AIK den kvällen.
Under torsdagen föll så domen och båda de misstänkta männen frias av tingsrätten.
Det var inte så förvånande, det hade varit mer förvånande om de faktiskt fällts när det står ord mot ord.
Återstår att se om någon part väljer att överklaga domen innan den vinner laga kraft.

Publicerad: Uppdaterad: