Så pressas must i Lysekils vingård

1500 nya vinplantor i år på Chateaux Luna

2019-10-08 Nu är det skördetid på vingården Chateaux Luna i Lysekil. De flesta druvorna har skördats och i en stor tank jäser det och ska göra så i 15 dagar.
Men av druvor görs inte bara vin utan också must. LP fick vara med när Javier Gonzalez Amador och hans medhjälpare gjorde must av druvor.

Under ett ”partytält” finns utrustningen som förvandlar de blå vindruvorna av sorten Zilga till vitaminrik must. Först hälls druvklasarna i en apparat som avskiljer druvorna från stjälkarna de sitter på. Sedan läggs druvorna i mustpressen där de trycks ihop. Längst ner rinner den röda druvmusten ut och fyller snart en hink.

Vinodlare i samarbete
– Vi är fyra vinodlare i Bohuslän som samarbetar om skörden i våra vinodlingar, har lite ”byteshandel” med olika druvsorter och vi gör must varje år, berättar Javier.
En odlare finns i Hunnebostrand, en nära Finnsbo färjeläge och en vid Resteröd utanför Ljungskile. Den sistnämnde, Per Olers, med rötter från Gåsö, finns på plats vid LP:s besök och arbetar tillsammans med Javier för att göra must.
– Jag har 800 vinstockar i Resteröd. Efter förra årets fina sommar blev det riktigt bra skörd. I år är det runt 40 procent mindre skörd än i fjol, säger Per Olers, och häller en korg med vindruvor i apparaten som skiljer druvorna från stjälkarna.
I Resteröd finns en pastöriseringsmaskin för druvmusten som till slut paketeras i treliters bag-in-box.
Javier och Per konstaterar att det är stor efterfrågan på den här naturprodukten must från lokalt odlade vindruvor.

Solaris på jäsning
Men ingen vingård utan vin. Inne i en lokal i vineriet står en stor tank i rostfritt. I tanken jäser druvsaft av sorten Solaris.
– Vi började jäsningen igår och denna ska fortsätta i sammanlagt 15 dagar, säger Javier medan han mäter temperaturen på druvsaften.
– 19,1 grader, perfekt!, noterar Javier.
Efter de 15 dagarna avbryts processen och vinet får stå på fällning och fortsätta på sin egen jäsning till april.
I år blev det 240 liter av druvsorten Solaris mot 300 liter i fjol.

Över 5 000 vinplantor
Idag har Chateaux Luna inte mindre än 5 200 vinplantor.
– Vi har satt 1500 nya i år av sorten Merlot, berättar Javier.
Det tar fyra år innan en vin-stock bär något nämnvärt med druvor.
Vingården i Dalskogen satsar också mycket på vingårdsguidningar. Under sommaren som gått har många vinodlingsintresserade grupper besökt Chateaux Luna. Just nu pågår bygget av en passage i trä så att besökaren kan komma in mitt i en vinodling på östra sidan av vingården. Passagen ska leda till en öppning med bord och sittplatser där grupperna kan ta paus och lyssna till en liten föreläsning om vinodling.
– Längs den här passagen har vi också planterat 20 olika vinplantor av de mest kända sorterna, till exempel Chardonnay, Shiraz och Cabernet Sauvignon, säger Javier, som har ett bra samarbete med kommunen som arrenderar ut marken för vinodlingen.

I skuggan av sommaren 2018
Nyligen skördades vindruvorna på den för varje år växande vingården i Dalskogen. Årets säsong ligger i skuggan av förra årets rekordvarma sommar, men man fick ändå ihop 1000 kilo druvor, 500 kilo av den gröna sorten Solaris och totalt 500 kilo av den blå Zilga och rödvioletta Spulga, druvor som nu förädlas till must och vin.
Ännu är gårdsförsäljning av vin inte tillåtet i Sverige, kanske kan det bli det så småningom. Visionen hos Chateaux Lunas ägare är att även få in vinet från Lysekil i Systembolagets sortiment om några år.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv