Ett femtiotal åhörare kom för att få information om flyktingmottagandet i Lysekils kommun.

”Så arbetar vi med flyktingmottagandet” var kvällens rubrik

Informationsmötet på Oscars pågick i närmare två timmar

2016-03-10 Så arbetar vi med flyktingmottagandet i Lysekils kommun, så löd rubriken på den informationskväll som hölls på Oscars i onsdags.
Kvällen började med Migrationsverket som beskrev flyktingsituationen globalt och i Sverige. Representanter från Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Lysekils kommun förklarade sina roller i flyktingarbetet. Kvällen avslutades med en frågestund.

Kommunchefen Leif Schöndell hälsade alla välkomna och drog kvällens upplägg. Först ut var Jan Johansson och Carl Thunberg från Migrationsverkets mottagningsenhet i Vänersborg.

De presenterade migrationsverkets organisation, deras uppdrag och hur det ser ut globalt, nationellt men även lokalt här i Lysekil.

7 000 anställda

Migrationsverket har idag 7 000 anställda. Från mitten på 2015 var de 4 000 och har alltså på den korta tiden vuxit med 3 000 personer.

Globalt räknar man att det finns 60 miljoner människor på flykt idag.

– 40 miljoner är internflyktingar, det är flyktingar som är kvar i det egna landet. 20 miljoner flyktingar befinner sig i ett annat land med anledning av krig eller andra svårigheter. Hälften av dessa är barn. Det är alltså väldigt många barn som har det tufft, berättar Carl Thunberg.

Han fortsätter:

– Vi hade en extrem höst här i Sverige 2015 med 163 000 asylsökande. Tre fjärdedelar kom under de sista fyra månaderna. Vi klarade inte vårt uppdrag. Vi fick placera asylsökande på golv i gymnastiksalar, de sov på madrasser, det var ett fullständigt kaos. Samtidigt klarade vi det, alla fick tak över huvudet och alla fick mat. Idag har alla boenden på olika ställen…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv