”Vi brukar snacka med vår publik efter föreställningen för att öppna upp ett samtal, som de sedan kan fortsätta i skolan, om scenkonst och dansföreställningen de sett, förklarar dansarna.

Renlighet och kaos med dansföreställningen Propreté

2015-03-04 Renlighet och kaos är vad elever på mellanstadiet i Lysekils kommun blir erbjudna i veckan i form av en dansföreställning på Oscars.
Alla elever i femte och sjätte klass har eller ska få se dansföreställningen Propreté.

Dansarna eller skådespelarna flyttar, fixar, bygger och dansar.  De dansar med sig själva, varandra och alla saker som dragits in på scenen.

Betyder renlighet

– Vi försöker gestalta olika sätt att just jobba med ”propreté”, som betyder renlighet på franska. Men även motsatsen som blir någon sorts kaos. Vi jobbar mot vår unga publik med att berätta om olika kategorier, olika grupper, hur man kan sortera saker och att sakerna kanske kan få en ny betydelse beroende på hur man använder dem.
Dessa föremål får vara med i en annan värld på scenen. En sax är kanske inte längre en sax utan bara en slags form samtidigt som man jobbar med ett annat formspråk som i vårt fall är dansen, berättar dansarna Maria, Oskari och Helena.
Martin Forsberg står för koreografin och Jenny Nordberg för scenografi och kostym.

”Ganska bra”

Saga Gonzalez Niklasson och Vanessa Nelli från sjätte klass på Mariedalskolan har precis sett dansföreställningen.
– Den var ganska bra, lite konstig i början. Vi visste inte heller riktigt vad den skulle handla om, säger Saga och Vanessa.
Efter föreställningen pratade dansarna med publiken.
– Vi brukar snacka med vår publik efter föreställningen för att öppna upp ett samtal, som de sedan kan fortsätta i skolan, om scenkonst och dansföreställningen de sett. Det är bra att kunna verbalisera det man har sett kring konst och scenkonst, säger Maria, Oskari och Helena.
Det är Regionteater Väst som är ute på turné för att visa scenkonst för barn och unga i Västra Götaland. Den här veckan har turen kommit till Lysekil.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv