Postkodlotteriet varnar för ny våg av bedragare

2024-03-07 Just nu pågår bedrägeriförsök på bred front, där folk blir uppringda från bedragare som utger sig för att ringa från Postkodlotteriet och meddelar att vinster ska delas ut.
- Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro, för det har även hänt att bedragare ringer på dörren, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet till LP.
Polisens tips för skydd mot bedrägerier

 

  • Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök.
  • Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person.
  • Släpp aldrig in en obekant person utan att kontrollera behörighet.
  • Våga vara besvärlig.
  • Polisanmäl gärna så polisen får begrepp om omfattningen.

En 69-årig kvinna i Lysekil blev uppringd från ett mobilnummer. I luren var en man som sa att han var från Postkodlotteriet och att hon vunnit 49 500 kronor. Bedragaren bad kvinnan säga sitt kortnummer och frågade hur mycket pengar hon hade på kontot.

– Kvinnan vägrade att svara på det och bedragaren blev väldigt arg och otrevlig. Kvinnan lämnade sina kortuppgifter till mannen, men avslutade samtalet. Därefter anade hon oråd och ringde banken och spärrade sitt kort, berättar Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet till Lysekilsposten.

– Sedan årsskiftet har det skett cirka 20 bedrägerier och försök som vi fått kännedom om – det kan finnas ett mörkertal från Gällivare i norr till Skåne i söder där bedragare ringt personer och påstått att de vunnit i Postkodlotteriet. I samband med samtalen har de antingen bett om kortuppgifter eller sagt att de inom en kort stund kommer hem till ”vinnaren” för att sätta in den påstådda vinstsumman. Vid något tillfälle har en uppringd fått en QR-kod sig tillskickad, berättar Roger Magnergård.

Samtliga scenarion ovan är försök till bedrägerier och de flesta är polisanmälda.

Vid tre fall har bedragarna kommit över pengar. I Fruängen och Södertälje kom bedragarna hem till personer och kunde komma över kort och inloggningsuppgifter. Dessa båda blev av med mer än 20 000 kronor vardera. I Mariefred blev en kvinna av med sina smycken sedan hon släppt in en bedragare.

– Det händer ALDRIG att representanter för Postkodlotteriet ber om kort och kod med löftet att göra direktinsättning av vinster. Lottköpare som vinner får automatiskt sina vinster insatta på det bankkonto kunden anmält i samband med att de började prenumerera på sin lott, säger Roger Magnergård.

Ändå överraskar lotteriets välkända vinstutdelare ett antal vinnare varje vecka. Dessa besök har vanligen föregåtts av att någon granne, släkting eller arbetskamrat vidtalats. Ett TV-team är i sällskap med vinstutdelaren som är klädd i Postkodlotteriets färger. Trots att vinnarchecken visas i TV betalas vinsten direkt till vinnarens konto.

Postkodlotteriet har gått ut med information till samtliga omkring en miljon kunder och varnat för bedragarna och bland annat publicerat tipsen nedan.

Polisens tips för skydd mot bedrägerier:

  • Lämna aldrig ut kontouppgifter vare sig på telefon eller vid besök.
  • Lämna aldrig över ditt bankkort och din kod till någon annan person.
  • Släpp aldrig in en obekant person utan att kontrollera behörighet.
  • Våga vara besvärlig.
  • Polisanmäl gärna så polisen får begrepp om omfattningen.

– Det är bedrövligt att ge sig på främst äldre människor. De är med i lotteriet för chansen att vinna tillsammans med sina grannar och bidra till en bättre värld.

– Det här är exempel på en mycket låg form av brottslighet, som bedrivs av samvetslösa personer, säger Roger Magnergård.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv