En liga med båtmotortjuvar kan vara på väg mot Fyrbodal, varnar polisen för, som säger att båtmotorstölderna ökar innan påsk.Det är inte bara Bohuskommuner som drabbas; polisen har sett en ökning av båtmotorstölder i Östra Fyrbodal. ”Vi har fått indikationer på att det är en liga som är här. De var i Norge i förrgår, frågan är var de var i natt, säger Thomas Andersson på Polisens Båtsamverkan Väst”, som här ses på bilden ihop med en representant för en båtförening på Västkusten.

Polisen varnar för stöldligor på jakt efter båtmotorer

Misstänkt tjuv greps i Hogdal

2015-04-01 En person misstänkt för stöld av båtmotorer greps vid Hogdal, Strömstad, på tisdagen. Efter polisförhör anhölls mannen.
Gripandet skedde strax efter att polisen gått ut i media och varnat för att stöldligor som är på jakt efter båtmotorer är på väg mot Fyrbodal.

Polisen Båtsamverkan Väst gick på tisdagen ut via sin Facebooksida med en varning om förhöjd risk. Redan efter 90 minuter var en misstänkt båtmotortjuv gripen.
Mannen färdades i en bil som stoppades av personal från tullen som misstänkte att det var stöldgods i fordonet. Polis från Strömstad kom till platsen och i fordonet anträffades flera båtmotorer. Föraren blev efter förhör anhållen på kvällen.
Svårare för tjuvarna
Det har blivit allt svårare för båtmotortjuvar att stjäla båtmotorer på Västkusten sedan Polisen startat Båtsamverkan Väst och inlett ett omfattande samarbete med båtföreningar.
Även om en misstänkt båtmotortjuv har gripitsm, så innebär det inte att faran är över.
En liga med båtmotortjuvar kan vara på väg mot Fyrbodal, varnar polisen för, som säger att båtmotorstölderna ökar innan påsk.Det är inte bara Bohuskommuner som drabbas; polisen har sett en ökning av båtmotorstölder i Östra Fyrbodal.
– Vi har indikationer på att det är en liga som är här. De var i Norge i förrgår, frågan är var de var i natt, säger Thomas Andersson på Polisens Båtsamverkan Väst.
Polisen utfärdar varning
Han har nu gått ut med en varning på Båtsamverkans facebook-sida, där han uppmanar allmänheten att vara extra vaksamma.
– Det handlar om för oss kända människor, som är duktiga på vad de gör. Det är en utländsk liga som har hållit på länge, säger han.
Några stölder som kan kopplas till ligan har dock inte rapporterats än. Men under flera år har polisen sett en ökning av båtmotorstölder alldeles innan påsk. I och med att polisen har gått ut med en varning är det många båtägare som nu har ögonen öppna, på västkusten i alla fall.
”Inte riktigt på tå”
– Man är inte riktigt på tå i Trollhättan, Vänersborg eller Mellerud, man tror att de inte härjar här. Men det är fel. Vi ser faktiskt en ökning hos er under 2014, säger Thomas Andersson.
Totalt anmäldes 542 båtmotorstölder i Västra Götaland förra året, det var en minskning med 75 jämfört med året innan. Men i polisområdet Östra Fyrbodal, där Tvåstad och stora delar av Dalsland ingår, syntes i stället en ökning med 80–90 stölder.
– När fler båtägare på västkusten blir vaksamma och det blir svårare att stjäla där säker sig tjuvarna inåt landet där det är lättare, säger Thomas Andersson.

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv