Översvämningar och brand efter att ovädret drog in under helgen

”20-30 larm om vattenskador i Lysekil”

2018-07-30 Vid 17-tiden på lördagen drog ett rejält oväder med regn och åska in över Bohuslän. Blixten startade en brand på Härnäset och från Lysekil kom ett 30-tal larm om översvämningar.

Räddningstjänsten i Lysekil hade fullt upp under lördagen. Från klockan 17 och en kvart framåt kom sex larm om bränder i terrängen, men många samtal kan ha rört samma brand. De flesta av larmen kom från Brastad och Härnäset. Den enda branden som räddningstjänsten faktiskt hittade till var vid Bubacka, längst ut på Härnäset.
– Den branden släcktes av regnet, men vi åkte dit och tog hand om glöden. Vi var där fram till halv tio på kvällen, då markägaren tog över. Det låg väldigt svårtillgängligt och vi fick inte dit något vatten, istället fick vi gå med hinkar och ta av regnvattnet som lagt sig i skrevor, berättar Lars Bjurström på räddningstjänsten Mitt Bohuslän.
Efter att räddningstjänsten sett till larmen om bränder fick man fokusera på att åka på larm om översvämningar.
– Vi fick in 20-30 stycken larm om vattenskador i Lysekil. På Valbogatan var väldigt många hus drabbade, vi åkte även till Landsvägsgatan, Kungsgatan och till ett parkeringshus vid Almgatan. Adresserna besöktes successivt av brandpersonal, på vissa ställen hade vattnet runnit undan innan vi hann komma och på vissa ställen fick vi hjälpa till att pumpa, säger Lars Bjurström.
Trots att det enligt uppgifter kom 40-50 millimeter regn i centrala Lysekil verkar de stora vattenmassorna inte ha orsakat så stor skada.
– Vi har inte fått in några rapporter om stora vattenskador, avslutar Lars Bjurström.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv