Nya riktlinjer för polisen efter larm om ebola i Bohuslän

2014-10-29 Vid en kartläggning av människor som eventuellt hade kommit i kontakt med en ebolasmittad person i Norge, beordrades en polispatrull till en adress i Bohuslän.
Brist på riktlinjer för hantering av ärendet ledde till att polisen inte knackade på och nu har det visat sig att personen som skulle kollas troligen inte ens var i Sverige.

I början av oktober beordrades en polispatrull att kontrollera en adress i Bohuslän. Bakgrunden var ett misstänkt fall av ebola.
– Det handlade om att kolla upp personer som eventuellt hade kommit i kontakt med en ebolasmittad person i Norge. En av dessa personer misstänktes befinna sig på en adress i Bohuslän, därav beordrades en patrull till adressen för att kolla detta, berättar Jenny Helmbro, biträdande enhetschef vid polisen i Västra Fyrbodal.
Eftersom det då inte fanns några riktlinjer för hur patrullen skulle hantera ärendet, togs det beslut om att inte knacka på och konfrontera någon person på adressen, detta enligt en händelsebeskrivning i en tillbudsanmälan.

”Inte ens i Sverige”

Sannolikt var inte heller den aktuella personen på den adress som polisen skulle kolla upp.
– Nej, det verkar inte så. Så vitt jag känner till så ska personen man ville kolla upp inte ens ha varit i Sverige, säger Helmbro.
– Det finns numera klara riktlinjer för hur polisen ska agera vid liknande situationer, avslutar Jenny Helmbro.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv