Nya rekommendationer för provtagning i Västra Götaland

2022-01-21 Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för prioritering av provtagning för covid-19 gäller med omedelbar verkan i Västra Götaland. Personer som inte behöver vara fysiskt på plats på sitt arbete behöver inte längre provta sig.

På grund av den stora smittspridningen är belastningen på provtagning för covid-19 mycket stor i hela landet. I Västra Götaland togs 107 945 PCR-prover under förra veckan – fler än någonsin under pandemin. Den stora mängden prover gör att svarstiderna blivit allt för långa.

Idag, 20 januari 2022, beslutade Folkhälsomyndigheten om nya rekommendationer för prioritering av provtagning. Syftet är att testresurserna behöver prioriteras där de gör som mest nytta.

Nya rekommendationer från 20 januari

De nya rekommendationerna för provtagning införs med omedelbar verkan i Västra Götaland. Det innebär att testningen prioriteras där den gör mest nytta. Provtagning rekommenderas nu:

  • Vid medicinska behov efter läkares bedömning
  • För personal inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg
  • För personer med symtom som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, inklusive elever i grund- och gymnasieskola eller motsvarande skolformer.

Övriga personer kan avstå från provtagning. Det är dock fortsatt viktigt att stanna hemma under sjukdomsperioden och undvika nära kontakter utanför hushållet.

Detta gäller för personer som har symtom och tagit ett självtest/antigentest: 

  • Positivt provsvar behöver inte följas upp med PCR-test. Betrakta dig som smittad med covid-19.
  • Ett negativt självtest utesluter dock inte covid-19.

 

Förhållningsregler för hushållskontakter 

Folkhälsomyndigheten har även beslutat om uppdaterade förhållningsregler för när man själv eller någon i hushållet är sjuk med covid-19.  Läs mer här:

Mycket hög smittspridning av covid-19 kräver anpassade förhållningsregler och prioriterad testning (Folkhälsomyndigheten.se) 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv