Nu är nära 60 procent av alla över 50 vaccinerade med tredje dosen

2022-01-14 Västra Götalandsregionen har mycket god kapacitet för att möta efterfrågan nu när alla över 18 år kan boka tid för tredje dosen och för det nya kortare dosintervallet.
"Vi har gott om vaccin och vaccinatörer som är på tårna. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt tar tillfället i akt och skyddar sig mot covid-19", säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen (VGR).

I veckan sänkte Folkhälsomyndigheten tiden mellan andra och tredje dosen från sex månader till fem. VGR märkte direkt ett högre tryck på bokningssidan med lediga tider.

VGR har fortsatt en hög kapacitet för att kunna vaccinera med såväl första, andra som en tredje dos vaccin mot covid-19. Det finns gott om lediga tider runt om i Västra Götaland och på många platser erbjuds drop-in-vaccination.

– Vi försöker ha en så bred geografisk spridning som möjligt, men är medvetna om det kan vara svårare att få tid på vissa orter. Men är du villig att åka en bit finns det tid och vi sätter dessutom in extra vaccinationsinsatser på vissa platser för att nå så många som möjligt, säger Kristine Rygge.

På sidan Tider och platser för vaccination mot covid-19 listas de mottagningar som vaccinerar i Västra Götaland samt pågående extra vaccinationsinsatser.

VGR arbetar intensivt för att öka vaccinationstäckningen

I åldersgruppen 50 år och äldre har 57 procent av invånarna i Västra Götaland fått en tredje dos vaccin mot covid-19, visar Folkhälsomyndighetens statistik fram till föregående vecka. 86 procent av invånarna födda 2009 och tidigare har fått en dos och 82 procent har fått två doser.

– Vi märker att många vill ta en tredje dos och det är glädjande, men vi jobbar samtidigt intensivt med att fortsätta erbjuda vaccination i områden med lägre täckning. Smittspridningen ökar men trycket på intensivvården är relativt oförändrat, det är ett tydligt tecken på att vaccinationerna har effekt och skyddar mot svår sjukdom i covid, säger Kristine Rygge.

Exempel på insatser som pågår och som ger effekt är rådgivning på flera språk, samverkan med kommuner och civilsamhället samt de 13 extra vaccinationsplatserna i områden med låg vaccinationstäckning i Göteborg.

Vaccinationsdagen 22 januari

Ett viktigt verktyg för att göra det ännu enklare för invånarna är att VGR återupprepar succén med en vaccinationsdag. Lördag den 22 januari har VGR en särskild vaccinationsdag då över 140 vaccinatörer håller extra öppet och erbjuder drop-in-vaccination mellan klockan 10.00 och 14.00.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv