Moderaterna öppnar – återigen – dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna

Andranamnet Cheyenne Röckner: ”Vi har samma eller liknande åsikter i olika sakfrågor”

2014-10-29 Moderaterna i Lysekil famlar fortfarande i mörkret om hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.
– Det blir ingen valtekniskt samverkan, men vi har beröringspunkter med (SD), där vi har samma eller liknande åsikter i olika sakfrågor. Vi ska lyssna in alla partier, utom Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet, säger Cheyenne Röckner, Moderaternas andranamn i fullmäktige.

Man kan inte säga annat än att det svänger om Moderaterna i Lysekil. Först gick kommunalrådet Mats Karlsson (M) ut med att man från Moderaternas sida skulle kunna tänka sig en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Ett uppmärksammat uttalande som genast gav eko i flera medier.

Kort därefter gick ordförande i Moderaterna, Richard Åkerman, ut med att någon sådant samverkan inte är aktuellt.

– Vi har träffat företrädare från Sverigedemokraterna men det är inte aktuellt att inleda en valteknisk samverkan med dem, sade Åkerman till tidningen Bohusläningen.

”Trevligt och sakligt”

Nu öppnar dock Cheyenne Röckner för ett samarbete. Det är Cheyenne och Mats Karlsson som ingår i Moderaternas valgrupp.

– Vi har träffat Sverigedemokraterna vid ett tillfälle. Mötet var trevligt och sakligt, likt många andra möten med andra partier vi varit på de senaste veckorna. Samtalet ligger helt i linje med vad som bestämts inom Nya Moderaterna i Lysekil, det vill säga att vi ska lyssna in alla partier utom (KP) och (V), säger Cheyenne Röckner.

Beröringspunkter

Cheyenne är noga med att poängtera att Moderaterna inte accepterar Sverigedemokraternas integrations- och migrationspolitik. Men med detta utesluter hon inte ett framtida samarbete med (SD).

– (M) i Lysekil och Sverigedemokraterna i Lysekil har vissa beröringspunkter där vi har samma eller liknande åsikter i olika sakfrågor. Hur vi hanterar dessa frågor kommer vi ta ställning till när det blir aktuellt och beroende på frågans dignitet.

Kunna planera framtiden

I ett pressmeddelande undertecknad Cheyenne Röckner skriver hon:
”Vi moderater tar avstånd från alla odemokratiska krafter, vi avskyr fascism, nazism och kommunism. Nya Moderaterna i Lysekil vill till varje pris undvika en kaotisk situation i Lysekils kommun och det är av yttersta vikt att medborgarna kan förutse och planera sin egen framtid”.

Enligt uppgifter till Lysekilsposten så har Moderaterna ännu inte något klart inför valet av nytt styre i Lysekil. Dock pågår diskussioner med ett antal andra partier.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv