Mandatsmajoritet i riksdagen säger ja till e-sport – men räcker det?

2022-10-03 Tidigare i år stod det klart att en majoritet av den svenska riksdagen var redo att erkänna e-sport, eller tävling inom elektroniska spel, som en riktig sport. Sedan dess har sporten varit med i bland annat Finnkampen. Men vad erkännandet egentligen betyder och hur framtiden kommer att se ut inom e-sport är fortfarande oklart.

E-sport är en idrott på framåtmarsch. Enligt studier från 2017 engagerade sig över 191 miljoner personer varje vecka i sporten, och under 2021 slogs det publikrekord under Free Fire World Series i Singapore med över 5,4 miljoner tittare. Ändå har sporten svårt att få en stadig grund på den svenska idrottsscenen.

Populärt betting-objekt hos spelbolag utan licens

Trots att e-sport tidigare inte varit utbrett erkänt som en riktig sport så har det funnits många chanser för fans att vara engagerade, bland annat inom betting. Hos såväl svenska bettingsidor som hos spelbolag utan licens har e-sport ofta funnits som ett odds-alternativ. Här har man till exempel kunnat spela på serier som ESL Pro League där lag från fyra kontinenter ställs mot varandra i kända e-spelet Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO).

Sporten är även intressant för just svenska bettare, då ett antal svenska lag ligger i världstoppen. Inom CS:GO återfinns bland annat Ninjas in Pyjamas och Fnatic, och inom Dota 2 hittar man svenska världselitlaget Alliance.

Fem år av kamp och förväntan

Det Svenska E-sportförbundet (SESF) började först att söka en officiell idrotts-stämpel från Riksidrottsförbundet (RF) under 2017. Sporten har sedan dess fått avslag flera gånger, bland annat för att sporten ska ha varit ”svårdefinierad”. Ett bekännande från RF skulle betyda att SESF kan få tillgång till de många miljoner som organisationen ger det svenska föreningslivet, och skulle därmed kunna bygga e-sporthallar och starta e-sportutbildningar på gymnasienivå.

Ett annat problem har även varit inresetillstånd. Inom bekända idrotter kan elitidrottare få speciella inresetillstånd, till exempel till mästerskap under pandemin som härjat under de senaste åren. Under pandemin fick tävlingar i Sverige ställas in då elitidrottare inom e-sport inte kunde komma in i landet på grund av att de inte uppnådde det kriteriet.

Så ställer sig riksdagspartierna

Trots att en majoritet på 179 mandat i riksdagen ställer sig bakom ett erkännande av e-sport som en officiell svensk idrott så är riksdagspartierna splittrade. S, KD, och V menar på att det är upp till Riksidrottsförbundet att avgöra saken och att politiken ska hålla sig undan frågan, medan såväl M och C som SD alla påstår att de länge har stått upp för frågan. Liberalerna har avstått från att kommentera när SVT har frågat.

Vad mandatmajoriteten i sakfrågan betyder är ännu oklart, men det skulle potentiellt kunna påskynda bekännandet hos Riksidrottsförbundet. Som under pandemin kan det politiska stödet vara fördelaktigt om det skulle bli osäkerheter kring inresetillstånd vid vidare turneringar tills dess att RF och SESF kommit överens. Den politiska backningen styrks även av att ett flertal av de största svenska medierna, så som SVT, Aftonbladet, och TV4, ofta sänder e-sport.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv