Man i 40-årsåldern döms till dagsböter och skadestånd för misshandel

2021-11-05 Händelsen utspelade sig i februari förra året. Mannen, som kommer från Smögen, utdelade ett slag mot en annan mans ansikte som gjort att huvudet slagit i en stolpe bredvid honom. Detta skedde på en spårvagn i Göteborg.

Målsäganden har berättat att han märkte att mannen stod framför honom och hans tjejkompisar och gjorde udda rörelser med sin hand som han hade i jackfickan samtidigt som han tog sig på skrevet. Han ifrågasatte mannens beteende och fick då ett knytnävsslag.

Den tilltalade mannen uppgav att han blev helt paff över kommentaren och kände att situationen kunde eskalera. Mannen menar att han skulle chocka målsäganden med en “distraktion med öppen handflata”. Vittnen har berättat att slaget var med knytnäve, men den tilltalade nekar till det.

Tingsrätten har tagit del av övervakningsfilmerna från kvällen. Genom filmerna har det varit svår att avgöra om det var just ett knytnävsslag eller ett slag med öppen hand. Men, då vittnena lämnat samstämmiga uppgifter styrks uppgiften om att det var ett slag med knuten näve.

Den tilltalade påstår att han handlade i nödvärn, något som inte kunde styrkas genom övervakningsfilmerna. 

Med hänsyn till att det har rört sig om ett knytnävsslag och omständigheterna i övrigt ska gärningen rubriceras som en misshandel av normalgraden. Den tilltalade döms dock inte till fängelse utan får villkorlig dom samt dagsböter 50 om 1000 kronor. Dessutom ska han betala skadestånd till målsäganden.

Domen överklagades men hovrätten fastställde tingsrättens domslut den 29 oktober.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv