– De gamla har blivit lovade så mycket, men det är väldigt mycket som inte fungerar. Lysehemmet har blivit som ett fängelse, säger Ann och Rune Joshage. Foto: Gabriel Berndtsson

”Lysehemmet är som ett fängelse”

Anhöriga slår larm om evakueringsboendet för de gamla på Stångenäshemmet

2015-01-15 Lysehemmet används som evakueringsboende under tiden som Stångenäshemmet byggs om av Riksbyggen.
Men boendet får nu skarp kritik av de anhöriga och att få prata med någon ansvarig verkar helt omöjligt.
Samarbetsavtal med Riksbyggen

Det var 2013 som Lysekils Kommun och Riksbyggen tog beslut om ett samarbetsavtal, vilket innebär att Stångenäshemmet kommer att omvandlas till ett ”modernt, tillgängligt vård- och omsorgsboende”.
Hyran kommer att ligga på mellan 4.117-5.256 kr/månad.
Stångenäshemmet byggdes 1969 och 1992-93 gjordes en ombyggnation. Här finns tre enheter, varav en är demensenhet. Totalt finns det 44 lägenheter fördelat på två våningar, varav sex är tvårumslägenheter.
Lägenheterna kommer att variera i storlek från 21 kvm till 38,5 kvm och ha dusch och toalett och i vissa fall även tvättmaskin. De boende möblerar lägenheten med egna möbler.
Gemensamma dagrum
Det kommer att finnas ett gemensamt dagrum på varje våningsplan och på bottenvåningen finns samlingssalen ”Storstugan”. Aktiviteter som anordnas är bingo, gymnastik, utflykter, promenader, högläsning, filmvisning, underhållning, café och andra sammankomster.
Riksbyggen framhåller i sin reklam att boendet är centralt beläget med närhet till vårdcentral, tandläkare, apotek, affärer mm. Då huset är ett suterränghus är det även enkelt att ta sig ut i trädgården.

– De gamla har blivit lovade så mycket, men det är mycket som inte fungerar. Lysehemmet har blivit som ett fängelse, säger Ann och Rune Joshage.
Anns mamma Aina,91,  fick  flytta från sin servicelägenhet på Stångenäshemmet till evakueringsboendet på Lysehemmet den 17 november.

”Fullständigt kaos”

– Kommunen hade då haft  flera år på sig att planera flytten.  I absolut sista stund fick de boende information om när flyttbilen skulle komma. Det var fullständigt kaos på flyttdagen. De som bäst  behövde sina sängar fick inte dessa förrän långt in på kvällen. Ingen ansvarig fanns på plats, utan de boende fick med hjälp av anhöriga klara sig så gott gick, säger Ann Joshage.
– Länge fick vi tjata, för att få nyckel till lägenheten. Lägenheten ska betraktas som vilken annan hyresrätt. Enligt kommunen behövs därför ingen permanent nattbevakning.

Spontana besök uteslutet

Enligt Ann Joshage behöver de boende tala om när de går ut eller kommer tillbaka, för någon nyckel har de ännu inte fått.
– Detta innebär att gå ut är problemfritt men att komma in är betydligt svårare. Anhöriga har fått ett kod- kort som bara fungerare ibland. Spontana besök av bekanta är uteslutet, i alla fall om man saknar mobiltelefon. Dörrklockan fungerar inte och är övertejpad.
Eftersom lägenheten saknar kök har beslut tagits om att reducera hyran fr.o.m. den 1 december, resterande dagar har ej ersatts.
– Även om hyran sänkts har allt blivit kostsammare. Tidigare kunde man själv gå till apotek, affär, tandläkare och läkare, men nu måste man beställa färdtjänst för att få vardagsärenden utförda.

Aktiviteter uteblir

Aktiviteter som utlovats har helt uteblivit.
– För vår del tycker jag att det är viktigt att aktivera och stimulera så länge detta är möjligt. Aina och hennes vänner hade som en rolig och social vana att spela bingo tillsammans när de bodde på Stångenäshemmet, men det kan de inte göra längre, för kanal 7 finns inte på Lysehemmet. Dessutom kommer Lysekilsposten först efter flera dagars fördröjning.
Flytten till Lyse har inneburit mycket pappersarbete både för de boende som anhöriga. Inom kommunen har man fattat beslut som inte har varit helt genomtänkta.
Någon gång i maj är det tänkt att Aina ska få flytta tillbaka efter att hennes lägenhet har renoverats.
Under ett par års tid ska hela Stångenäshemmet byggas om till ett modernt vård- och omsorgsboende.

Omöjligt att få tala
med någon ansvarig

Det värsta tycker de är att det inte finns någon ansvarig som de kan få prata med. Det är därför de kontaktar Lysekilsposten för att göra sig hörda.
– Vi har under åtta veckor försökt få svar på de frågor som ställts, men hänvisas hit och dit och ingen vet något. Informationen har varit urusel och att behandla våra äldre som byggt upp vår välfärd på detta sättet är respektlöst. Detta är både huvudlöst och hjärtlöst, säger Anne och Rune Joshage.
– Frågar man någon så är standardsvaret: ”Jag vet inte”. Sedan hänvisar de till andra, som är antingen sjukskrivna eller tjänstlediga. Vi har varit i kontakt med socialchefen, som hänvisat oss vidare till avdelningschef, som i sin tur hänvisat oss vidare till ansvariga för hemtjänsten, som är sjukskrivna.
Är det någonting som är bra med evakueringsboendet på Lysehemmet?
– Det skulle i så fall vara besöket från prästen Jan-Åke Karlsson som kom och delade ut blommor före jul, även diakonissan ska ha en stor eloge. Annars har det inte hänt så mycket, det blev varken besök av Lucia med tärnor eller Lions inför julen.
LP har sökt socialchef och  ansvariga tjänstemän i Lysekils kommun, för en kommentar, dock utan att lyckas.
Ahlbin Gustafsson
0523-667083
ahlbin@lysekilsposten.se
Foto: Gabriel Berndtsson
0523-667085

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv