Kommunalrådet Jan-Olof Johansson, Socialdemokraterna, i samspråk med Centerpartiets Siw Lycke. Till höger i bilden sitter Christina Gustafsson, den enda kvinnliga ordinarie ledamoten i Lysekils kommunstyrelse.

Lugnt möte i fullmäktige när Jan-Olof Johansson (S) blev kommunalråd igen

Lysekilspartiets Ronald Rombrant nytt oppositionsråd – Lysekil återgår till gamla ordningen

2014-12-19 Jan-Olof Johansson blev kommunalråd.
Ronald Rombrant är nytt oppositionsråd.
Samtidigt gick Lysekil tillbaka till ett renodlat kommunalråd på 100 procent och ett oppositionsråd på 75 procent.

Under 5-partiregeringen, eller den som ibland kallades för regnbågsalliansen, blev det plötsligt tre kommunalråd i Lysekil. Två kommunalråd plus ett oppositionsråd. Regnbågsalliansens tid blev kort, i alla fall bestående av fem partier, medan tre kommunalrådsposterna har levt vidare.

Men på torsdagens kommunfullmäktigemöte gick man alltså, utan några diskussioner, tillbaka till det tidigare reglementet.

Ingen dramatik

Omröstningen till olika poster i nämnder och styrelser passerade utan någon dramatik. Som väntat ställdes Jan-Olof Johansson (S) inte mot någon motkandidat gällande posten som kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd. Detta på grund av att oppositionen, med Lysekilspartiet i spetsen, inte är intresserade av att administrera en budget som man inte själva har lagt.

I utbildningsnämnden, sammanslagning av tidigare bildningsnämnden och gymnasienämnden, blev Kent Olsson (M) ordförande och Jeanette Janson, Lysekilspartiet, blev vice ordförande.

I den nya socialnämnden, två nämnder blir en, blev Maria Forsberg (S) ny ordförande medan Kristdemokraternas Ulrika Häller Lundbäck blev vice ordförande.

I byggnadsnämnden valdes Bo Göthesson (S) till ordförande och Mikael Wennergren, Lysekilspartiet blir vice ordförande.

Bara (M) och (S)

Regnbågsalliansen var en koalition mellan Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Skaftöpartiet. Partierna tog över 2013, efter att den styrande Lysekilsalliansen hade spruckit. Regnbågsalliansen hade svårt att hålla samman och partierna hoppade av på löpande band. I praktiken bestod Regnbågsalliansen till slut av bara två partier, Socialdemokraterna och Moderaterna.

Dessa två partier, (S) och (M), sitter kvar i ledningen och har nu framför sig att, tillsammans med Folkpartiet och Centerpartiet, styra Lysekil under mandatperioden.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv