Lägesrapport vaccin: Få första-doser kommande två veckor

2021-05-21 Över en halv miljon västsvenskar har fått en första dos varav 360 000 nu väntar på dos två. Det betyder att det kan vara svårt att hitta en ledig tid eftersom merparten av vaccinet mot covid-19 kommande veckor kommer att användas till dos två. Drygt 72 200 doser levereras ut till vaccinatörer i Västra Götaland under vecka 21.

Västra Götalandsregionen vaccinerar invånare 50 år (födda 1971) och äldre. Fram till och med förra veckan hade 67,6 procent av västsvenskarna 50 år och äldre fått en första dos vaccin. Sammanlagt har 37 procent av alla vuxna västsvenskar vaccinerats.

– Det vaccin som vi får från Folkhälsomyndigheten till nästa vecka behöver vi främst för att ge till de invånare som nu behöver sin andra dos för att bli fullvaccinerade. Bland annat går många dos två till den vård- och omsorgspersonal under 65 år som fick Astra Zenecas vaccin först och som nu får en andra dos med ett annat vaccin istället, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.

Det är 24 600 doser nästa vecka som går till dos ett. De doserna kommer att användas för att vaccinera personer som är födda 1971 eller tidigare, medicinska riskgrupper, personal på kommunernas äldreboenden samt LSS-personal.

– Vi har hög kapacitet och kan ta emot enormt mycket mer vaccin. Jag förstår verkligen att det kan vara frustrerande att inte hitta en ledig tid. Men jag vill vädja till alla att ha tålamod. Vi jobbar målmedvetet och följer vår tidsplan för att alla ska kunna erbjudas vaccin senast 5 september säger Kristine Rygge.

Ny fördelningsprincip från vecka 21

I mars stod det klart att VGR tecknat avtal med 18 externa vaccinatörer som vid sidan av primärvården ska vaccinera invånare i hela Västra Götaland under fas 4. Nu har det fattats beslut om hur vaccinet kommer fördelas mellan de olika vaccinatörerna. På grund av den begränsade tillgången på vaccin måste VGR fortsätta fördela vaccin.

Cirka 60 procent av vaccinet fördelas till de avtalade vaccinatörerna, 30 procent till primärvården och cirka 10 procent till övriga, som till exempel företagshälsovård och sjukhus.

Samtliga vaccinatörer som givit dos ett får vaccin till dos två, för att invånaren ska kunna vaccineras med båda doserna hos samma vaccinatör.

– Vårdcentraler och sjukhus gör ett fantastiskt stort arbete med att vaccinera parallellt med sina ordinarie högt prioriterade vårduppdrag. De kommer att fortsätta vaccinera, men avlastas och invånarna har fortsatt flera vaccinatörer att välja mellan. För oss är det viktigt att det ska vara enkelt och nära att ta sig till en vaccinatör, säger Kristine Rygge.

Bred geografisk täckning

Efter den första indelningen fördelas vaccin för att få en så bra geografisk täckning som möjligt. Ingen vaccinatör kommer vara garanterad vaccin varje vecka.

– Genom att ha många vaccinatörer har vi en hög kapacitet och kan erbjuda vaccin på många platser. Vårt mål är att alla invånare i VGR ska kunna bli effektivt vaccinerade med det vaccin som finns tillgängligt, oavsett vem som vaccinerar, säger Kristine Rygge.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv