Under vintern har bygget pågått av Trafikverkets första laddhybridfärja Tellus på ett estländskt varv. I mitten av maj kommer Tellus till Landskrona och går näst sista veckan i maj till Lysekil. Tellus blir i storlek och utseende ett systerfartyg till Neptunus som idag går över Gullmarn. Planerna är att sätta Tellus i trafik under sommaren och hon ersätter då Gull-Britt. Foto: Trafikverket

Laddhybridfärjan Tellus till Lysekil i slutet av maj

Döps i Göteborg – i trafik på Gullmarsleden till sensommaren

2019-04-25 I andra halvan av maj väntas Tellus, Trafikverkets första laddhybridfärja, komma till Lysekil. Färjan ska sättas i trafik på Gullmarsleden.
– Tellus är nu färdigbyggd på varvet i Estland. Fartyget ska närmast gå till varv i Landskrona och ligga i docka där under vecka 20, säger Fredrik Skepp-stedt, projektledare vid Trafikverkets färjerederi.
Efter tester i Lysekil går Tellus till Göteborg för fartygsdop den 11 juni.
Fakta om m/s Tellus – första laddhybridfärjan

• 100 meter lång
• 18 meter bred
• Max 600 ton last
• Plats för 80 bilar
och 297 passagerare
• Maxfart 11 knop.

Tellus är ett konventionellt fartyg där alternativa bränslen kan användas, antingen eldrift genom laddade batterier eller genom exempelvis syntetisk miljödiesel.
Tellus kommer att följas av byggnation av i första hand fyra nya hybridfärjor vilket innebär att äldre färjor med gammal teknik successivt kan fasas ut.
65 kilometer kabel är installerad ombord. Det är drygt dubbelt så mycket som på Neptunus, som är i samma storlek som Tellus.
Källa: Trafikverket

För den som redan är prenumerant klicka här.

Vill du också läsa tidningen? Vi bjuder Dig på en veckas gratis läsning av etidningen utan förpliktelser. Gör så som allt fler och mejla namn, adress och telefonnummer samt hur länge du vill ha tidningen till prenumeration@lysekilsposten.se Du kan också beställa en prenumeration här. Det går dessutom att köpa digitala lösnummer på: https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm Du som prenumererar på papperstidningen (priset är 149 kronor/månaden) får den digitala tidningen på köpet. Du kan också välja att enbart prenumerera på e-tidningen (priset är 89 kronor/månaden). Ladda ner vår app ”Lysekilsposten” för iOS eller Android för att se bilder och kompletta artiklar, samt upptäcka alla finesser i appen.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv