Kraftig smittspridning i Lysekil

2021-01-08 Lysekil ser en tredubbling av antalet sjukdomsfall i covid-19, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Lysekils kommun har tidigare klarat sig förhållandevist bra, men efter julhelgerna ser man att den trenden har brutits. Både Närhälsan i Lysekil och Capio Läkarhus utökar skyddsutrustningen på vårdcentralerna med munskydd till alla besökande patienter. I nästa vecka ska kommunen börja vaccinera inom hemsjukvården och först ut är de särskilda boendena.

Antalet positiva covid-19 fall har ökat drastiskt. Vecka 52 hade kommunen 31 fall och vecka 52 var den siffran uppe i 90 sjukdomsfall.

– Vi ser en kraftig ökning nu efter julhelgerna. Det är ingen rolig utveckling, nu känns det som det skenar iväg, säger Susanne Törnblom, Verksamhetschef på Capio Läkarhus i Lysekil.

Sjukvården i Lysekil jobbar intensivt med smittspårning och på så sätt hoppas de kunna komma ner i antalet smittade tills vaccineringen börjar på allvar.

Antalen fall ökar

– Vi ser ett ökat antal positiva fall. Från och med måndag utökar vi skyddsutrustningen på vårdcentralen och delar ut munskydd till alla besökande patienter, klargör Elin.

Nästa vecka börjar Lysekil vaccinera

Det är Lysekils kommun som tar emot och ger vaccin inom hemsjukvården.

– Vi kommer att påbörja vaccineringen i nästa vecka. Först ut att vaccineras blir kommunens särskilda boenden, berättar Annette, enhetschef hemsjukvården Lysekil.

Stor utmaning

En av de stora utmaningarna är logistiken av vaccinerna, exempelvis så kräver Pfizer/BioNTech vacciner omkring 70 minusgrader. I onsdags godkände EU Modernas vaccin mot covid-19.

– Det blir en stor utmaning att kunna beställa hem rätt mängder vaccin för de antalet som är tänkta att ge, säger Elin Hansson, vårdcentralschef på Närhälsan i Lysekil.

I veckan kom FHM med nya restriktioner gällande kollektivtrafik och bärande av munskydd.
Den största uppmaningen är att undvika resor i kollektivtrafiken, alternativt om inga andra alternativ ges är att inte åka i rusningstider. Rekommendation är också att den som är över 16 år använder munskydd, men påpekar FHM, avståndet till varandra är ett mer effektivt sätt att minska smittspridningen.

Pandemilagen träder i kraft på söndag om den röstas igenom i riksdagen om den röstas igenom idag. Med den får regeringen vassa verktyg. De kan bland annat stänga butiker och shoppingcenter, förbjuda människor att samlas i större grupper och så vidare.

Beslut om högstadiet under fredagsförmiddagen

Flera högstadieskolor övergår till distansundervisning efter julledigheten med anledning av det epidemiologiska läget med stor och ökande smittspridning i landet. Regeringen gav besked om den möjligheten i torsdags. Det blir också en fortsatt distansundervisning på landets gymnasieskolor.

Hur det blir i Lysekil om skolan öppnar som vanligt på måndag den 11 januari, kommer att beslutas under fredagsförmiddagen, meddelar Lennart Olsson, förvaltningschef, Utbildningsförvaltningen.

Publicerad:
Nyhetsarkiv