Klara Isaksson och Felicia Carlsson känner sig säkra på maten som de ska tillaga, de ser mest fram emot det. Fast de medger att det kommer att bli lite nervöst när det blir dags att presentera maten för juryn.

Kockduellen bjöd på god mat och mycket spänning

2022-11-24 Årets kockduell blev en jämn strid. Eleverna var fokuserade och det lagades mat med stor kreativitet och hög kvalitet. Eftersom intresset bland eleverna är så stort på Gullmarsskolan har de medverkande lagen lottats fram. De tävlande fick själva välja vad de skulle tillaga, men huvudråvaran skulle vara vegofärsen Anamma.

OBS! Till och med morgonen måndag den 28 november kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets första JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

På cirka 45 minuter ska eleverna tillaga en välsmakande och välkomponerad maträtt som bedöms av professionella kockar.
De tävlande lagen som möttes i Kockduellen i tisdags var fokuserade på uppgiften och det måste de vara för att hinna med alla momenten.
De flesta har tränat och provat maträtten hemma. På den här korta tiden måste allt klaffa.
– Det är faktiskt imponerande, att de lyckas få till riktigt bra maträtter på den här korta tiden. Några brukar sticka ut från övriga i fältet, men det var svårt att utse vinnarna. Det var mycket jämt i år, påpekade juryn som bestod av Catrin Carolusson, Martin Kaijser och Anton Johansson från restaurangprogrammet på Gullmarsgymnasiet, Mikael Koivuhuhta, NH 5 och Niklas Öjestedt, kock på Brygghuset i Fiskebäckskil, som i stort var imponerade av elevernas matlagningskunskaper.

En bra presentation
Man såg hur eleverna darrarde på händerna, när det var dags att lägga upp maten på tallriken. Det jobbigaste momentet närmade sig – besöket hos juryn.
– Det är viktigt med en bra presentation och det tar vi också med i vår bedömning. Vi är med när eleverna lagar maten, vi tittar på hur de jobbar, samarbetar och att det ser bra ut i köket. Sedan är självklart det viktigaste att de fått fram en bra komponerad maträtt där smakerna kommer fram, förklarar de.
Eleverna jobbade på bra i köken. De är fokuserade på uppgiften och det ger resultat. De känns inte heller nervösa inför uppgiften, inte förrän…
Efter några djupa andetag går lagen in för att möta yrkeskockarna.
– Det är först när det drar ihop sig för presentationen som nerverna visar sig på allvar. Det är väldigt viktigt att de gör en bra presentation och står upp för det som ligger på tallriken, förklarar Ann-Marie Wänerstam och Maja Samuelsson, hem-och konsumentslärare på Gullmarsskolan.

17 tävlande lag
Juryns uppgift är att utse en vinnare, en andra och tredje plats, men det är bara vinnaren som går vidare.
Totalt tävlade 17 lag och vinnarna av årets kockduell blev Lova Bergström och Emelie Wallin.
– Det känns jättekul, men samtidigt är vi överraskade, berättar Lova och Emelia, som ofta lagar mat hemma.
Både jag och Lova lagar mycket mat hemma, säger Emeile.
– Vi har båda pappor som är kockar och de lagar mycket mat på fritiden. Det är förmodligen en anledning till matintresset, förklarar de.

Fokuserade
Det vinnande laget serverade pannbiffar med potatismos och brunsås, toppade med karamelliserad lök.
– Vi tillagade en klassisk maträtt där vi jobbade för att få ihop smakerna på ett bra sätt. Inga hemligheter mer än att man måste ha ett bra samarbete. Vi var fokuserade på uppgiften idag och visste vad vi skulle göra, påpekar de.
– Kockduellen har blivit så populärt på grund av att vi får hit skickliga kockar. Vi är så tacksamma att de vill vara med. Sedan är juryn verkligen seriösa i sina bedömningar och jobbar utifrån en bedömningsmall, precis så som det går till på rikstävlingen, om man kommer vidare till den, förklarar Ann-Marie.
Först väntar en deltävling, antingen i Uddevalla eller Göteborg, som nu Emilia och Lova nu får ladda om inför.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv