Maskinen lyftes in i flera delar och den största delen vägde cirka 33 ton. Personalen följde lyftet, på tv-skärmar eller som här utanför fabriksbyggnaden, ingen fick vistas i fabriken under arbetets gång. Foto: Gabriel Berndtsson

Jättelyft för Husqvarna

2015-01-22 Under onsdagen lyfte Husqvarna i Brastad in en 60 ton tung maskin genom taket.
– Den här maskinen har vi planerat och projekterat för under tre års tid och äntligen är den här, säger Stefan Toreld, platschef på Husqvarna i Brastad.

Maskinen lyftes in i flera delar och den största delen vägde cirka 33 ton. Nytillskottet, som är något försenat, var efterlängtad och fick alltså lyftas in genom taket på fabriksbyggnaden.
– Enligt de uppgifter jag fått väger maskinen ungefär 60 ton färdigmonterad och full med olja, berättar Toreld.
Personalen följde lyftet, på tv-skärmar eller utanför fabriksbyggnaden, ingen fick vistas i fabriken under arbetets gång. Det jobbar cirka 140 personer i Brastadfabriken som tillverkar delar av vevaxlar till motorsågar och röjsågar.

Säkerställa produktionen

– Det här är ett led av att kunna bibehålla en tillgänglighet i den utrustning vi har. Vi förnyar regelbundet maskinparken för att säkerställa den fortsatta produktionen. Den här maskinen är också ett steg för att kunna hjälpa oss leverera delar med ännu större noggrannhet. Kvalitet är det viktigaste vi har att jobba med och vi är otroligt kvalitetsmedvetna.

Vad är det den här maskinen kan göra?
– Det är en mjukbearbetningsmaskin som i huvudsak svarvar, borrar och gängar, det vill säga kan utföra flera bearbetningar i samma uppspänning.

Ligga i framkant

Maskinen är tillverkad i Italien men mera i detalj, priser och leverantörer vill inte Toreld gå in på.
– Vi lever i en hög konkurrens och försöker vara innovativa hela tiden genom att hitta nya lösningar i vår tillverkning. Vi vill inte dela med oss av våra kunskaper till konkurrenterna. Vårt mål är att göra världens bästa motorsågar och det gör vi. Det innebär att vi måste ligga i framkant hela tiden, påpekar han.
Toreld beräknar att det kan ta ett år innan maskinen är i full produktion. Det är mycket avancerad teknologi och specialgrejer som tillverkas i Brastad. Nytillskottet är bara en maskin av en park på 50-60 maskiner, men numera den största.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv