Jämförelse och förhandling av privatlån kan spara tusenlappar efter Riksbankens chock-räntehöjning

2022-09-30 Sverige har sedan 2014 varit i en period av låga räntor. Denna epok förändrades när Riksbanken höjde styrräntan med en hel procentenhet i september 2022, till 1,75 procent. Räntehöjningen kan komma att slå hårt mot många hushåll, som dessutom redan kämpar med höga elkostnader. Att få ner räntan på privatlån kan därför göra stor skillnad på sikt.

En av de räntor som påverkas av styrräntan är räntan på privatlån. För privatpersoner och hushåll är det nu kanske viktigare än någonsin att förhandla ränta på privatlån, för att sänka kostnaderna så mycket som möjligt.

Privatlån har i allmänhet en högre ränta än till exempel bolån, eftersom de är lån utan säkerhet. För bolån fungerar bostaden som en säkerhet för långivaren och därmed kan räntan bli mer förmånlig. Nackdelen med detta är naturligtvis att det krävs just ägandet av en bostad för att kunna ta bolån. Privatlån är populärt för att bland annat kunna köpa en ny bil eller för att samla sina befintliga smålån till en mer förmånlig ränta.

Jämföra för att förhandla ränta privatlån

Trots det ekonomiskt tuffa läget finns ljusglimtar. Det är nämligen fullt möjligt att förhandla om räntan på privatlån. Genom att göra jämförelser av olika långivare kan man stärka sin förhandlingsposition. På så sätt kan man sänka räntan på privatlån betydligt genom att inte ta första bästa alternativet eller gå direkt till sin nuvarande långivare. Det finns många olika sätt att öka sin förhandlingsmöjlighet.

Många använder sig av låneförmedlare och jämförelsetjänster, som till exempel i en jämförelse av privatlån på Lånea.se. Där går det snabbt att ansöka om lån hos flera långivare samtidigt och välja mellan erbjudanden. Oskar Sjögren från Lånea rekommenderar nu hushållen att ta vara på sätt att sänka kostnaderna genom att grundligt undersöka sina lånemöjligheter via jämförelser och ränteförhandling.

Flera fördelar med att jämföra privatlån

Fördelen med denna taktik är att man minskar antalet kreditupplysningar hos UC (tidigare Upplysningscentralen), vilket i längden leder till större kreditvärdighet. På så sätt får man alltså större chans att bli beviljad privatlån i form av bland annat renoveringslån, billån och samlingslån.

Jämförelsen av långivarna visar de olika lånevillkoren. Detta inkluderar bland annat lånebelopp, räntor, och återbetalningstider. Standarden för privatlån ligger på summor mellan 5 000 kronor och 600 000 kronor, där räntan brukar ligga mellan 3 och 20 procent. Sökarens kreditvärdighet avgör hur hög räntan blir på ett privatlån. Högre värden anses resultera i en högre återbetalningsförmåga vilket leder till lägre räntor. Därmed kan jämförelsetjänster vara nyttiga såväl kortsiktigt som långsiktigt.

Omförhandla privatlån: Få ner räntan

I en effektiv omförhandling kan man alltså spara flera tusen kronor genom att få ner räntan på sina nuvarande privatlån. Jämförelser är en av de taktiker som kan ge privatpersoner större utrymme för att omförhandla privatlån hos sin befintliga långivare. Det finns flera verktyg man kan använda för att förhandla om lägre privatlånsräntor. Till exempel kan man:

  • Skapa ett nytt billigare lån
  • Ansöka om ett lån med lägre kostnad hos en annan långivare
  • Lägga till en medsökande till lånet, vilket ökar säkerheten för återbetalning och därmed kan öka summan, återbetalningstiden, och sänka räntorna.

Slutligen kan man även argumentera för sin sak om man kommer med starka motiveringar. Långivarna vill oftast ha kvar dig som kund, och om man har en lönehöjning sedan man först tog ut lånet har man förbättrad förhandlingsposition. Här kan en lånjämförelse till exempel användas effektivt. Genom att förhandla sig till lägre ränta på privatlånet går det att spara flera tusenlappar om året.

Exempel:

Ett privatlån på 150 000 kr med 12,5% ränta och löptid på 5 år har en total räntekostnad på 47 655 kr. Om man lyckas få ner räntan till 9% blir den totala räntekostnaden istället 34 315 kr. Man sparar därmed 13 000 kr totalt eller 2 600 kr om året.

Då är det dags att omförhandla räntan på privatlån

Riksbankens beslut att höja styrräntan så pass högt som man gjorde var ett resultat av den stegrande inflationen. Styrräntan påverkar andra räntor på marknaden, så att dagslåneräntorna kan användas för att nå inflationsmålet som ligger på 2 procent då man anser att det är ett bevis på en välfungerande ekonomi. Under 2022 har dock inflationen stigit kraftigt. Redan i april låg den på 6 procent, och i augusti steg den till 9 procent. Detta är ett resultat av såväl pandemin som av konflikten i Ukraina.

 

Riksbanken har varnat för att räntorna fortsätter att stiga under resten av året och in i framtiden. I slutet av 2022 förväntas räntorna ligga på 1,90. Under andra halvåret 2023 förväntas det ha stigit till 2,53 procent innan det kan sänkas något till 2,35 procent under 2025. Sammanfattningsvis är det för många svenska hushåll mer aktuellt än någonsin att omförhandla räntan på privatlån så mycket som möjligt, för att underlätta i ett tufft ekonomiskt läge.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv