Marie Brodén uppskattad lärare på kockprogrammet tillsammans med Gullmarsstrands köksmästare Markus Rönnqvist t.v. och Viktor Olsson, kock t.h. Foto: Gabriel Berndtsson

Hårt tryck på kockutbildningen

2022-12-09 Kockprogrammet på vuxenutbildningen får många ansökningar varje terminsstart. Nu vill Marie Brodén, som är kock och restauranglärare på utbildningen, öka samarbetet med lokala krögare.
– Ju närmare arbetslivet vi kommer, desto bättre för eleverna, säger hon.

OBS! Till och med morgonen måndag den 12 december kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets andra JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

Varje yta nyttjas i restaurangköket den här torsdagsförmiddagen när de blivande kockarna på vuxenutbildningen ska servera bland annat ugnsbakad rödtunga med havsgrädde och blomkål på tre vis. Det är första gången utbildningen har ett gästspel av en lokal krögare, Markus Rönnqvist och Viktor Olsson, köksmästare respektive kock på Gullmarsstrand är med och stödjer eleverna under tillagningen.

”Full fräs”
– Det är full fräs här nu. Eleverna är entusiastiska, väldigt duktiga och håller bra tempo. Vi ligger bra till i tid, säger Markus Rönnqvist.
För kocken Victor Olsson är det inte första gången som han lagar mat i det här köket:
– Jag gick restaurang- och livsmedelsprogrammet för fem år sedan och gjorde min praktik på Gullmarsstrand och där har jag arbetat sedan dess. Det känns roligt att komma tillbaka hit.
Kockutbildningen på Komvux i Lysekil har varje terminsstart många sökande. Marie Brodén, som är kock och restauranglärare på utbildningen sedan tio år, tror att det bland annat beror på att den är välförankrad och att det endast är Lysekil av kringliggande kommuner som erbjuder den.
– Det är jättehårt tryck på utbildningen. Vi tar egentligen in tio elever för att köket inte är så stort, men den här terminen är vi 14. Då är det fyra som går den tredje och fördjupande terminen och är ute mycket på praktik, säger hon.

”Bra samarbete”
Samarbete med de lokala krögarna är en del av utbildningen för eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gullmarsgymnasiet. Ett lyckat upplägg som Marie Brodén nu gärna vill utveckla även för vuxenutbildningen.
– Vi vill ha det här samarbetet med de lokala krögarna, för det är hos dem som eleverna förhoppningsvis får jobb sedan, säger hon.
Markus Rönnqvist håller med:
– Det tycker vi också är bra, vi har fått elever härifrån tidigare och de är jätteduktiga. Med tanke på hur restaurangbranschen ser ut med att det är väldigt svårt att rekrytera.

Närmare arbetslivet
I dag serveras det både för- och huvudrätt. Friterad jordärtskocka, dragonmajonnäs, jordärtskockschips och syrat äpple följt av ugnsbakad rödtunga. Att eleverna i utbildningen får känslan av hur deras framtida yrke är ser Marie Brodén som en stor fördel för dem.
– Ju närmare arbetslivet vi kommer, desto bättre för eleverna, säger hon.
Doften av smält smör och värme från ugnarna är beständig i köket. Kockutbildningen är både teoretisk och praktisk. Den passar både den som är intresserad av att arbeta inom restaurang eller storkök berättar Marie Brodén.
– Nu får man välja vad man vill, en del som går här vill arbeta inom restaurang och andra inom skolkök och kostenheten. Skolköket kan ha en fördel för den som vill ha andra arbetstider men fortfarande vill arbeta med mat.

Examineras med trerättersmeny
Efter två terminer examineras eleverna genom att laga en trerättersmeny.
– Det som är roligt på den här utbildningen är att vi ofta är människor från olika platser och bakgrunder som lär oss mycket av varandra. Det fick bli inspirationen för examensarbetet för eleverna i januari, berättar Marie Brodén.
En elev som gör sin sista termin och som stortrivs på utbildningen är Jessica Elida Nordqvist. Hon berättar att det bästa med den är gemenskapen och att få chansen att träffa människor från olika platser och med varierande förkunskaper, men en sak de har gemensamt är ett stort intresse för matlagning.
– Jag har hittat mitt kall med den här utbildningen och även i mitt jobb. Praktiken gjorde jag på Gullmarsstrand och kommer börja jobba där direkt när jag är färdig i början på nästa år. Jag kom in andra gången jag sökte och då blev jag så glad att jag grinade, säger hon och tillägger:
– Marie är otrolig, världens bästa lärare.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Annons
Nyhetsarkiv