Foto Gabriel Berndtsson

Hajmärkning på Havets Hus

2019-10-18 Havets Hus bevarandeprojekt av småfläckig rödhaj fortsätter. Vid lunchtid i fredags ID-märktes tre hajar som fötts upp i anläggningen och som ska släppas ut den 13 december. Arbetet har pågått sedan 2003 och över hundra hajar har släppts från bryggan utanför Havets Hus.

Bevarandeprojektet genomförs tillsammans med Världsnaturfonden WWF och målet är att öka kunskapen om arten och stärka beståndet, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus.

ID-märkning

Med hjälp av ID-märkningen ser man hur hajarna rör sig, men det bästa är förstås om man inte får in några rapporter om hajarna och att de dör naturligt ute i havet. Sju hajar har tidigare inrapporterats i trakterna kring norra Bohuskusten. 2015 påträffades en död haj utanför Oslofjorden, den visade sig vara 14 år gammal, vilket är en hög ålder för småfläckig rödhaj.

– Genom hajens ID-märkning gick det se att den släpptes från Havets Hus år 2005 och alltså simmat fritt i havet i 10 år. Hajen som påträffades i Oslofjorden hittades död, men hade då uppnått en ålder av 14 år vilket är ovanligt gammalt för en småfläckig rödhaj, som brukar bli runt nio år Att den dessutom simmat så långt är också ett gott tecken, påpekar Helen.

Allt gick bra i fredags när hajarna vägdes, mättes och ID-märktes. På Lucia, den 13 december kommer hajarna släppas ut men tills dess simmar de i lugna vatten inne på Havets Hus.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv