Klockan var 00.49 när larmet kom om en gräsbrand som blossat upp i anslutning till Lidenvägen i Gåseberg, inte långt från Erlings Bil AB. Boende mötte upp räddningstjänsten och visade vägen för brandmännen. Foto: Bernt Ortner

Gräsbrand i Gåseberg – ”extremt torrt i markerna just nu”

2021-04-29 En brand utbröt i Gåseberg strax före klockan 12.00 på torsdagen. Räddningstjänsten i Brastad var snabbt på plats och bekämpade branden, som uppstod i vegetationen vid en bergsslänt, där det har eldats skräp ett par dagar tidigare.

Klockan var 11.49 på torsdagen när larmet kom om en gräsbrand som blossat upp i anslutning till Lidenvägen i Gåseberg, inte långt från Erlings Bil AB. Boende mötte upp räddningstjänsten och visade vägen för brandmännen.

– Det är torrt i skog och mark just nu och de senaste veckorna har en rad bränder i skog och mark ägt rum i vårt område, säger Johan Bäckström, inre befäl på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till LP.

Vad var orsaken till branden i Gåseberg?

– Vi vet inte, men det har eldats där för ett par dagar sedan och en teori kan vara att det kan ha funnits glöd kvar i marken som har blossat upp på nytt, men vi vet inte säkert. Hur som helst är det extremt torrt i markerna just nu och det kan även självantända om det ligger glas och annat bland torra löv.

Räddningstjänsten och brandskyddsexperter uppmanar till största försiktighet när man eldar skräp och gräs så här i Valborgstider.

Valborgstraditionen är stark på många håll i Sverige. En stor majbrasa, körsång och ett inspirerande vårtal för att fira in vårens ankomst. I år blir firandet tyvärr annorlunda när coronarestriktionerna återigen sätter stopp för det vanliga firandet. Brandskyddsexperten varnar nu för att risken är stor att många i stället gör sin egen brasa och har dålig koll på säkerheten.

– Under våren ger vi oss ut i våra trädgårdar och rensar upp. Torra grenar, ris och gräs är en stor brandrisk i sig och när det dessutom har varit soligt och torrt på många platser i landet måste man vara extra försiktig. Tänder man en majbrasa, mindre eld eller till och med grillar så är det viktigt att man vet vad man gör. Risken är extra stor att personer som är dåligt pålästa själva gör upp en brasa när Valborgsfiranden är inställda i år igen, säger Andreas Holmér som är brandskyddsexpert på Presto Brandsäkerhet.

Våren är en hektisk tid för räddningstjänsten överlag och Valborg är en av de högtider som det brinner som mest. Bränder utomhus sprider sig snabbt om det är torrt ute, om vinden ligger på och om man har dålig uppsikt.

– Man måste vara hundra procent säker på att man släckt en brasa när man lämnar. Utomhus har många en tendens att tänka att det inte är hela världen om det är lite glöd kvar men det är glöden som är farlig. Lite glöd kan snabbt starta en stor brand och det finns stor risk att branden snabbt blir okontrollerad och täcker stora områden. Ska man göra en brasa så måste man vara ordentligt påläst och ta säkerheten på största allvar, säger Andreas Holmér.

 

Brandskyddsexpertens tre viktigaste råd för majbrasan

Kolla upp brandriskprognosen
Först och främst så ska du alltid kolla upp så det inte råder eldningsförbud, det kan du hitta på din kommuns hemsida. Skulle det inte vara eldningsförbud så dubbelkolla hur risken för brand ser ut, SMHI har bra prognoser på sin hemsida.

Var förberedd
Elda helst i ett kärl eller någon inramning av stenar eller liknande, och välj en plats långt från bebyggelse eller brandfarliga material. Om du bygger en brasa av bråte från trädgården eller om den varit förberedd ett tag, var noga med att dubbelkolla efter djur och miljöfarliga ämnen.

Säkerställ att elden släcks
Ha vatten nära till hands hela tiden om elden behöver släckas och lämna aldrig elden utan uppsikt. Är det en större brasa så det bäst att ha en brandsläckare tillgänglig i närheten. Innan du lämnar platsen så säkerställ att elden är helt släckt och täck gärna över den med jord.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv