Ewa Engstrand trivs på Trellebystrands camping i Lysekil. Foto: Gabriel Berndtsson

Sommaren bjöd på högtryck på campingplatserna

Summeringen av sommaren börjar bra med Trellebystrands camping och Lysekils Marina

2022-08-25 Full beläggning på Lysekils Marina på Basteviksholmarna och näst intill hysteriskt på Trellebystrand. Så lyder en första summering från sommaren och turistandet i Lysekil.
”Det är fjärde sommaren jag och min man tillbringar sommaren här och det var det mesta som jag har upplevt här, säger Ewa Engstrand.

Många besöker sommarstaden Lysekil för att uppleva salta hav och klippor.
Jenny Digneus som driver Trellebystrands camping är mer än nöjd med sommaren.
– Vi har haft full beläggning, näst intill hysteriskt under fem veckor. Tidigare kanske vi hade full beläggning under två veckor och då menar jag verkligen fullt. Så här har varit väldigt många under hela sommaren och blandat med svenskar, norrmän, tyskar och danskar.

Norrmän och tyskar förlänger säsongen
Jenny berättar att norrmännen är tillbaka, liksom tyskarna efter pandemin.
– Till nästa år satsar vi på att göra det ännu mera bekvämt för turisterna, fler platser med elskåp och lite andra bekvämligheter. Man måste förnya sig och utvecklas, säger Jenny och platser med el är det stor efterfrågan på.
Tältande gäster har också ökat på de senare åren och även de vill ha el samt vatten som efterfrågas av många och att det finns på bekväma avstånd från tältet eller husvagnen.
Jenny konstaterar också att det är fler gäster här nu än tidigare år.
– Det beror självklart på att restriktionerna hävts efter pandemin. Så här dags på året är det mest tyskar, holländare och några svenska pensionärer som campar här, avslutar Jenny.

Trivs i Lysekil
Ewa Engstrand har bott på Trellebystrand i fyra år. Hon är här med sina två Cavalier king charles spanielar.
– Jag tillbringar största delen av året här i Lysekil, men min man och jag har ett hus på Värmdö i Stockholm. Han jobbar där fortfarande, så vi pendlar lite men jag är här mesta delen.
Båda Ewas föräldrar kommer utifrån Sotenäset och hon har tillbringat somrarna där sedan hon var barn. Så fick de ett tips om den här platsen och nu har de bott här i fyra år.

Vad gör du när du är här i Lysekil?
– Jag har en liten klädbutik inne i förtältet, så umgås jag med grannar, släktingar i närheten och går ut med hundarna. Jag är mycket vid havet och så är vi ett antal damer som träffas och stickar ihop, på Stickcaféet i Lysekil, berättar hon.

Basteviksholmarna
Malin Lindell är platsansvarig på Lysekils Marina Basteviksholmarna, Här har det varit full beläggning under veckorna 28 till 30, när det är som mest turister i Lysekil.
– Vi är absolut nöjda, det har varit lagom med gäster. Det är tydligt att utländska turisterna har ökat mycket. Det har framför allt varit norrmän och tyska turister. Nu har det börjat avta, men på helgerna kommer fortfarande många besökare, främst med husbilar. Vi har också 400 fasta båtplatser och många besöker sina båtar på helgerna. Ett fåtal av båtgästerna är här året om, de flesta brukar ge sig i slutet på oktober, berättar Malin.
Restaurangen ute på Basteviksholmarna har öppet på helgerna och det lockar förstås gäster att komma hit ut.
– De som bor på Bastevik nu har det väldigt gott. De njuter av det fina vädret och stillheten här, påpekar Malin.

Första gången
Två som skriver under på de orden är Lotta Nantorp och sambon Hans Pettersson, som kommer från Särö utanför Göteborg.
– Det är första gången vi är här, men vilken plats, lugnt och stilla. Här är helt fantastiskt, det blev faktiskt en ”surprise” för oss båda två.
Lotta och Hans har kuskat runt i sin husbil i fem år. Inte året om, mest under vår, sommar och höst. Under sommarens mest intensiva veckor håller de sig hemma.
– Vi försöker åka ut lite utanför säsongen, det är lite lugnare då. När det är som värst är vi oftast hemmavid. Vi är lite äldre nu och kräver inte mycket partyliv.
Summeringen av Lysekil fortsätter, men man ka inte säga annat än att den börjar med flaggan i topp.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv