Hela familjen tillsammans. Storasyster Klara, 3 år, mamma Cecilia Fröding, pappa Fredrik Johansson och lillasyster Selma, 2 år. Här är de alla samlade i huset hemma i Västerås. ”Man lever mer här och nu än innan. Det gäller att inte ta saker och ting för givet”, säger Fredrik Johansson och syftar på den turbulenta tiden efter Selmas cancerbesked.

Fredrik Johansson har fått kämpa både på och utanför isen i Västerås

Hockeyspelarens dotter var sju månader gammal när hon drabbades av leukemi

2015-02-27 Skador höll Fredrik Johansson borta från isen i två långa år.
En vecka efter comebacken kom nästa käft­smäll; dottern Selma hade drabbats av leukemi.
– Det var en kaotisk tid tills vi fick en behandlings­plan. Efter det har jag och min fru Cecilia knutit ­näven, säger Fredrik ­Johansson från Munkedal.
Fredrik Johansson:

Ålder: 31 år
Familj: Frun Cecilia. Barnen Klara och Selma
Smeknamn: Freddan
Intressen: Familjen
Kontrakt: Till 2016
Taxerad inkomst 2013: 377 128 kr
Position: Center
Tröjnummer: 12
Klubbar: Munkedals BK, Frölunda ­Indians, Springfield Falcons (AHL), Stockton Thunder (ECHL) och ­Västerås Hockey
Draftad av: Edmonton Oilers
Bäste motståndare: Sidney Crosby
Bästa hockeyminne: Jag hoppas det blir under våren med Västerås
Startsida på datorn: Aftonbladet
Lyssnar på: P3 dokumentär
Musik: Bruce Springsteen
Favoritmat: Husmanskost

I augusti 2013 var Fredrik ­Johansson äntligen tillbaka där han trivs som bäst – på rinken. Där och då var han 29 år och hade inte spelat en match på nästan två säsonger. Men det var inte bara han själv som hade väntat på årets ispremiär. ­Hela 2 300 åskådare hade tagit sig till Västerås hemmaplan, ABB arena, för att se säsongs­starten. Vem som fick de ­största ovationerna? Fredrik Johansson.

– Bryter man armen eller fot­en, så vet man hur lång tid man är borta från isen. Det jag ­råkade ut för med min mage var mer diffust. Läkarna visste inte riktigt hur länge jag skulle bli borta, eller om jag skulle bli bra. Det var det jobbiga, att inte veta, säger han.

Hade blodförgiftning

Hans långvariga frånvaro berodde på en magmuskeloperation, men ett simpelt ingrepp gick snett. Egentligen skulle han bli borta från ishockeyn i ungefär en månad. Det blev betydligt längre än så. Under operationen fick han in bakterier i kroppen som satte sig på skelettet som också gjorde att han drabbades av blodförgiftning. Där­efter tilldelades han fel antibiotika och fick då knappt röra på sig. Men det skulle komma betydligt tyngre besked än så.

– En vecka efter min comeback fick vi reda på att vår yngsta dotter Selma hade drabbats av leukemi. Det var en ­kaotisk tid tills vi fick en ­behandlingsplan. Efter det har jag och min fru Cecilia knutit näven.

Startade insamlingar

Vid beskedet var Selma ­bara drygt sju månader gammal och det nästkommande året behandlades hon med tunga ­mediciner. Fredrik och Cecilia bröt ihop i omgångar. När den ena var jätteledsen och grät var den andre stark, och tvärtom.

Redan en vecka efter att Selma blivit sjuk startade hockeyfansen i Västerås en insamling till Barncancerfonden som drog in mellan 100 000 – 150 000 kronor. Därefter, när det mesta lugnat ner sig, grundade Cecilia en egen insamling, ”Selmas resa”, som hittills samlat ­­in ­drygt 14 000 kronor.

– Som tur är har hon aldrig mått dåligt av sjukdomen och Selma har varit cancerfri sedan den 33:e dagen efter sjukdomsbeskedet. Men vi ska fortsätta med behandlingarna till mitten av augusti, säger ­Cecilia Fröding.

Hon fortsätter:
– Tiden innan Selma blev sjuk, då tyckte jag att det var jobbigt med två små barn och allt vad det innebär. Men det jag kände då var ingenting jämfört mot sjukdomstiden. Tröttheten och den psykiska ­stressen var enorm. Samtidigt är man sin egen måttstock, så vi kan inte kräva att folk ska förstå hur jobbigt det har varit.

”Har varit fantastiska”

Under den tyngsta tiden fick familjen stor hjälp av deras respektive föräldrar. Trots att de bor långväga, Bohuslän och ­Dalarna, var de i Västerås nästan varannan vecka.

– De har varit helt fantastiska. Utan dem hade jag fått ­stanna hemma och även slutat spela hockey. Samtidigt var det väldigt bra att jag hade hockeyn när det var som tyngst. Att jag kunde komma i väg och tänka och prata om något annat. På så sätt fick jag med mig ­energi hem, säger Fredrik Johansson.

Nu, 1,5 år efter det tunga cancerbeskedet, presterar Johansson och Västerås bättre än på länge. Munkedalssonen spelar center i förstakedjan och gör förmodligen sin bästa säsong någonsin. Västerås ligger just nu i den yttersta toppen av Hockeyallsvenskan och målet är solklart; SHL. Hela staden längtar efter att få ta klivet upp till Sveriges finrum.

– Vi har nosat på högstaligan de senaste åren och förhoppningsvis har vi nu skaffat oss erfarenheten som krävs. Jag är jättesugen på att få spela i SHL med Västerås, men vägen dit kommer att bli tuff.

Fredrik Johansson om:

Tiden i Frölunda:
– Jag flyttade till Göteborg när jag började på gymnasiet. A-lagsdebuten blev strax efter nyår 2002, borta mot Malmö. Jonas Johnson hade migrän så jag fick spela tillsammans med Patrik Carnbäck och Niklas Andersson. Det var tacksamt att få spela med två så rutinerade spelare.

Uppväxten i Munkedal:
– Är uppväxt på Foss. Som barn spelade jag ishockey på vintern och fotboll på sommaren. Krockade sporterna så var det hockey som gällde. Det har alltid varit roligare.

Om Skogsvallen:
– Vi var ett gäng som hängde där hela tiden. Vi gick dit direkt efter skolan och spelade med polarna. Sedan var det hem för att käka middag innan det bar i väg, igen, till Skogs­vallen för träning med laget.

Att han levt på hockey sedan studenten:
– Jag är glad och tacksam över att få ha min favoritsyssla som yrke. Självklart är det inte alltid jättekul att gå till jobbet, men så är det nog för alla.

Om äventyret i Nordamerika 2007/08:
– Målet var att ta mig in i NHL via Edmontons farmarlag i AHL, men jag var inte tillräckligt bra. Jag hade önskat att jag spelat bättre det året. Samtidigt var det en jätterolig upplevelse utanför isen med spel i östra och västra USA.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv