Försenad utbetalning av a-kassa på grund av försök till dataintrång

2022-12-05 A-kassornas datasystem har stängts ned efter ett misstänkt försök till dataintrång. Det här påverkar veckans utbetalning av a-kassa och just nu är det högsta prioritet att få igång systemet så att de arbetslösa medlemmarna kan få sina pengar så snart som möjligt.

– Vi har inte haft någon direkt attack mot oss men av säkerhetsskäl har vår driftleverantör stängt ned hela systemet, vilket påverkar veckans a-kasseutbetalning. Nu är det högsta prio att de arbetslösa ska få sina pengar och att störningen ska bli så liten som möjligt, säger Katarina Bengtson Ekström som är kassaföreståndare på Akademikernas a-kassa.
I dagsläget kan a-kassan inte lämna några slutgiltiga besked eftersom analysen av det inträffade inte är klar än. Men nedstängningen av it-systemen gjordes av förebyggande skäl, och hittills finns det inget som tyder på att några personuppgifter har förvanskats eller läckt ut.
Ordinarie utbetalning av a-kassa är på torsdagar, varje vecka. Förhoppningsvis kan systemen startas upp igen så att ersättningen kan betalas ut på fredag istället och Akademikernas a-kassa har stärkt bemanningen i telefon och mejl för att kunna svara på medlemmarnas frågor.
– Vi har fått positiva indikationer på att förberedelserna för uppstart har gått bra. Vårt gemensamma mål är att minimera påverkan på våra möjligheter att betala ut pengar och ge service till våra medlemmar på kort och lång sikt. Så snart det finns ny information så lägger vi upp det på vår tillfälliga hemsida och våra sociala medier säger Katarina Bengtson Ekström.
Fokus är av naturliga skäl på utbetalning av ersättning men även möjligheten att ansöka om medlemskap i a-kassan är påverkad. Den som vill bli medlem har dock hela december på sig att ansöka – medlemskapet räknas från den 1:a i månaden, oavsett vilken dag i månaden man ansöker.

Publicerad:
Nyhetsarkiv