”Det här är lagom träning för oss äldre, perfekt för min del”, säger Gunilla Åhman, 68, en av 28 seniorgymnaster på Skaftö. Foto: Gabriel Berndtsson

Fart och fläkt på seniorgympa

”Ger kroppen en riktig genomkörare”

2015-02-02 Det är aldrig för sent att börja träna, det skriver 28 seniorgymnaster under på.
Skaftö gymnastik- och idrottsförening drog i höstas igång seniorgympa. Programmet är framtaget av sjukgymnaster på Kuling, för att ge varenda muskel i kroppen en genomkörare.

Agneta Colliander, 64 år, och Birgitta Andreasson, 71 år, leder gymnastiken som börjar med uppvärmning. Klockan har slagit 10.00 och gympan kör igång.
Med text och bild
För dagen är det Agneta som håller i uppvärmningen. De går några varv i Bottnahallen och Agneta har tagit täten. Det är knäuppdragningar och crawlningar, en stor blandning av olika rörelser för att igång kropparna.
Sedan är det dags för stations­gymnastiken. Två varv och fyra stationer ska damerna passera med tre övningar på varje ställe. Det olika övningarna är step up, hantlar, gummi­band och liggunderlag för mage och rygg. Vid varje station ligger övningarna beskrivna med lite text och bild hur de ska genomföras. Övningarna är framtagna av Kuling i Lysekil.

Vart är männen?

– Det här är träning som ska passa oss seniorer, ett program för att gå igenom hela kroppen. Efter stationsgympan blir det nedvarvning. Gymnastiken avslutas med fartmusik och step up-brädor, där kör vi på fritt efter musiken, som ska ge lite puls och förbättra vår kondition, förklarar Agneta och Birgitta.
Några nytillkomna är det på passet för dagen men inga män den här gången heller.
– I början var det med några män, men antagligen blev antalet damer för massivt. Men alla är välkomna, även män, förklarar Agneta och Birgitta.

”Känner mig starkare”

Till sist, trötta och fyllda med energi, stretchar damerna, de sträcker ut varenda led och muskel och det med resultat.
– Jag känner mig lite starkare, säger Monica Simonsson, 73 år, som varit med och kämpat från start.
– Jag känner att det är viktigt för mig och det är en bra tid på morgonen, något att se fram emot hela veckan. Inte heller får jag någon träningsvärk längre, fortsätter hon.
Monica Johansson, 67 år, har även hon varit med från start.
– Man känner att man rör hela kroppen. Sedan är det så bra för har man ont i ett knä gör jag bara det som känns bra för dagen, det blir väldigt fritt med stationsgymnastik, förklarar hon.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv