Regionfullmäktige tog under tisdagen ett beslut som med all säkerhet innebär att dagarna är räknade för Brastad vårdcentral Närhälsan. Arkivfoto: Magnus Svensson

Brastad vårdcentral läggs ner

Regionfullmäktige tog beslutet under tisdagen

2016-02-02 Brastad Vårdcentral läggs ner.
Efter nästan tre timmars debatt tog regionfullmäktige beslutet.
Primärvårdsstyrelsen fick gehör för sitt förslag att hos hälso- och sjukvårdsnämnden få ansöka om att i förtid bryta kontraktet för Brastads vårdcentral.

Med röstsiffrorna 76-73 vann Allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet omröstningen. Beslutet innebär att Närhälsan i fem kommuner, Åby, Viskasfors, Åmål, Skara och Brastad med största sannolikhet kommer att läggas ner.

Åsikterna var, som väntat, delade under regionfullmäktiges möte på tisdagen. Under debatten gjordes en del försök att föra in diskussion på varje vårdcentral för sig.

Karin Engdahl (S) pratade sig varm för Brastad vårdcentral.

– I Brastad har man nu lyckats i sin strävan att rekrytera, man är fullbemannade. Att stänga kostar lika mycket som en beräknad förlust, om inte mer. Ge Brastad en chans. Engagemanget på orten visar sig i form av namninsamlingar och förböner. Som granne med vårdcentralen innebär det för äldreboendet en närhet som i alla fall inte jag vill bryta upp, sade Karin Engdahl.

Från majoriteten hördes tongångar om att det var tuffa och svåra beslut som måste tas. Att man riskerade hela verksamheten, även de lönsamma, om man inte avvecklade de vårdcentraler som inte bär sig ekonomiskt.

Oppositionen pratade om att primärvården i och med detta beslut krattade manegen för de privata aktörerna, i stället för att hjälpa Närhälsans egna verksamheter…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv