Munkedal näst dyrast visar Nils Holgersson-rapport

2021-11-28 Tjörnborna har de högsta totala kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp i Västra Götalands län. Näst högst kostnader har Munkedal. Lägst kostnader har Skaraborna.
Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

De sammanslagna kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp (VA) för boende i lägenheter har ökat med 2,5 procent i Västra Götalands län under det senaste året. Det är mer än den allmänna kostnadsutvecklingen på 1,7 procent.
Boende på Tjörn betalar allra mest, knappt 2 490 kronor i månaden. I Skara, som är billigast i länet, ligger månadskostnaden på knappt 1 640 kronor. Skillnaden mellan Tjörn och Skara blir drygt 10 220 kronor på ett år.
I Lysekil är motsvarande kostnader för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp 2 231 kronor. I Sotenäs är kostnaderna 2 186 kronor. I Munkedal är siffran 2 435 kronor, vilket är den näst dyraste kommunen i länet.
– Vi ser att kostnaderna ökar över tid och att det fortsatt är stora skillnader beroende på var man bor i länet. Det är svårt för konsumenten att förstå varför det ska skilja så mycket i kostnad mellan kommunerna för dessa tjänster som vi alla är beroende av, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Att den sammanlagda kostnaden för fjärrvärme, el, avfall och VA har ökat under året beror på att medeltaxan i länet har stigit för alla tjänster.
Sett till riket i stort har elhandelspriserna rusat på sista tiden, men totalkostnaden för el ökar ändå inte så dramatiskt eftersom elnätstaxorna samtidigt sjunker.
– Att elhandelspriserna har stuckit iväg och skapat oförutsedda utgifter för konsumenterna har uppmärksammats på sistone. Vår rapport visar att detta balanseras upp av att elnätstaxorna sjunker för andra året i rad. Att elnätspriset sjunker har inte hört till vanligheterna under de dryga 25 år som vi har följt utvecklingen, säger Mari-Louise Persson.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv