Amanda Ilestedt räddades av VAR efter att domaren dömt straff i första halvlek.

Sverige klara för OS-semifinal efter drama

De svenska damerna är klara för semifinal efter VAR-drama mot Japan i dagens kvartsfinal

2021-07-30 Sverige höll för favoritskapet - Japan besegrades med 3-1 och nu är drömmen om final nära.

Sveriges damlandslag i fotboll var favorittippat inför kvartsfinalen mot Japan och de gulklädda damerna inledde starkast. Efter bara sju minuter nickade Magdalena Eriksson in 1-0 efter ett inlägg av Fridolina Rolfö. Chelseakaptenen Eriksson, som idag spelade vänsterback har varit skadad, och det var tveksamt om hon skulle börja från start.  Efter 23 minuter var det dock utjämnat. Mina Tanaka skarvade in inlägget med sitt benskydd och Hedvig Lindahl i det svenska målet fick se bollen smita in bakom sig.

Knappa tio minuter senare kom nästa kalldusch och ett avancemang såg ut att glida svenskorna ur händerna. Amanda Ilestedt gjorde ner en japanska och domaren pekade på straffpunkten. Som tur var hade VAR-rummet uppmärksammat situationen och bedömde att det inte skulle vara någon straff. 1-1- stod sig in i halvtidsvilan.

Några minuter in i andra halvlek fick Stina Blackstenius bollen ett par meter från mål och kunde skjuta in sitt fjärde mål denna turnering. Med det målet är hon jämsides med Lotta Schelin i antalet gjorda OS-mål för Sverige.

VAR-beslut avgjorde

I minut 66 fick en japansk försvarare bollen på handen, och den svenska storstjärnan Kosovare Asllani skrek på domaren för att påkalla hennes uppmärksamhet. Det funkade. Videodomarna bad huvuddomaren springa ut och titta på situationen en gång till, och det dömdes straff till Sverige. Asllani stegade fram och placerade kyligt in 3-1 för Sverige.

Nu väntar semifinal klockan 13.00 svensk tid på måndag. Matchen spelas mot Australien, som slog Storbritannien med 4-3 efter en riktig rysare i förlängningen tidigare idag.

Publicerad: Uppdaterad: