Skolpersonal misstänkta för våldtäkt mot barn

Kommunchefen: "Har inte fått några uppgifter som tyder på att de misstänkta brotten ska ha begåtts i skolmiljön"

2017-11-17 Två personer, en man och en kvinna, som arbetat inom skolan i Munkedals kommun, har begärts häktade. Kvinnan och mannen är misstänkta för grov våldtäkt mot ett barn.
– De misstänkta personerna är avstängda från sina arbetsplatser, uppger kommunchefen.

”Det är viktigt i ett sådant här läge att inga felaktiga uppgifter florerar,
utan att informationen som ges är korrekt och vederhäftig”

 

Det var i tisdags som en man och en kvinna, som båda jobbar på en skola, anhölls misstänka för grov våldtäkt mot barn. Enligt åklagaren ska brotten ha ägt rum från våren 2010 och till sommaren 2015 i Västsverige, men även utomlands. Barnet, som var under 15 år när brotten begicks, har själv berättat om övergreppen. Men vilken relation de misstänkta har gentemot offret är inte känt och häktningsförhandlingen skedde bakom lyckta dörrar.

Kommunen blev informerade
På torsdagen gick Munkedals kommun ut på sin hemsida och skrev att polisen hade häktat personerna. På eftermiddagen gick dessutom ­kommunledningen i Munkedal in i ett så kallat stabsläge och kommunchefen kallade ihop krisledningsgruppen.
Är det många oroliga föräldrar som hört av sig efter att det här har blivit känt?
– Ja, det är det och alla har fått exakt samma information. Det är viktigt i ett sådant här läge att inga felaktiga uppgifter florerar, utan att informationen som ges är korrekt och vederhäftig, svarar Sundberg.
Har de båda misstänka personerna arbetat inom skolan
i Munkedals kommun när de aktuella övergreppen har ägt rum?

– En av dem har gjort det. Den andra personen har varit tjänstledig för studier under ett antal år, säger Håkan Sundberg.

Förnekar brott
Både mannen och kvinnan förnekar brott, men är på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Förundersökningssekretess råder och polisen kommer att hålla flera förhör med personerna som sitter häktade. Polisens utredning pågår och de misstänkta personerna är avstängda från sina arbetsplatser.
– Munkedals kommun har inte fått några uppgifter som tyder på att de misstänkta brotten ska ha begåtts i skolmiljö eller att fler barn är drabbade, säger Håkan Sundberg.

Stöd av elevhälsan
Alla elever på aktuell skola kommer under fredagen att bli informerade och få möjlighet till hjälp och stöd av elevhälsan. Alla föräldrar på den aktuella har informerats via skolans interna informationssystem. Information är utlagd på skolans webbsida och alla medarbetare är informerade.
Kommunchefen uppger att föräldrar som har tankar och frågor kan vända sig till Munkedals kommuns växel för vidare stöd. Det anordnas också ett öppet möte på kommunhuset Forum på fredagseftermiddag för föräldrar som önskar prata med representanter från Munkedals kommun.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv