Elsa Bertelsen, 17 år, har besökt sin mormor och morfar på Bokenäs varje sommar sedan barnsben. Annars bor hon utanför London med en svensk mamma och en dansk/australiensk pappa och hon har tre syskon. Foto: Stina Pettersson

”Jag älskar att besöka Bokenäs varje sommar”

Möt Elsa Bertelsen från England

2023-07-30 Som barn kom jag till Bokenäs varje sommar. För mig var det en tid då jag kunde slappna av helt - med solen skinande och omgiven av familj. Jag kan alltid känna den salta lukten från havet och smaka min mormors hembakta kanelbullar. Alla har en annan personlig relation till en annan plats. För mig är Västkusten en lugn och trygg plats, där man kan koppla av från allt annat i livet.

Jag har många härliga minnen av att åka i min morfars båt, hoppa från bryggan och fiska krabbor. Jag insåg att alla dessa minnen är knutna till havet och det är den egenskap som definierar västkusten och gör den speciell. England och Sverige är så olika; England är mörkt, livligt och traditionellt, medan Sverige är ljust, mjukt och snällt.

”Jag pratar svenska
med mamma”
Jag heter Elsa Bertelsen och jag är en 17-årig tjej som bor i England, men är halvsvensk. Min pappa är dansk/australiensk och min mamma är uppvuxen i Skövde och svensk, så även om min svenska inte är perfekt har jag pratat det hela mitt liv. Jag har tre syskon: två yngre systrar och en äldre halvbror. Min storebror bor i London och hälsar inte på oss så mycket, speciellt nu när går på universitetet, så som äldsta syster har jag det största ansvaret, och jag tror att detta har faktiskt påverkat min karaktär, inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt. Jag går på gymnasiet Brighton College, och trivs jättebra där – det som är unikt med gymnasiet är att man kangå till stranden och centrum på sin fritid. Brighton är en stad med mycket karaktär, och är perfekt för ungdomar som mig och mina kompisar.
Förutom Sverige så har jag åkt till Australien med hela min engelska familj för att hälsa på vår australienfamilj; min pappas kusiner och deras barn.

Australienresan blev en trip of a lifetime

Det var en ’Trip of a lifetime’. Australien är inte likt något annat land – djuren och naturen är helt magisk, man kan inte beskriva det på något annat sätt. Gränsen mellan skönheten och faran med allt vad det innebär är spännande. Det är lite ironiskt att jag blev sjuk – inte från någon giftig spindel men från min bror som hoppade från ett vattenparkstorn och rakt på mig. Jag fick hjärnskakning och ont i nacken och låg sjuk resten av semestern…
En annan resa som jag är lycklig över att jag har varit på är när jag åkte med min familj till Alperna i Frankrike. Man känner sig så lugn med dom stora bergen runtomkring – då är man så liten att allt är sett i ett perspektiv. Skidåkning är en av mina favoritaktiviteter och ingenting slår Alperna.
Jag har också åkt skidor i Sälen och det var så festligt och mysigt, fast det var det kallaste klimatet jag har varit om. Där var några dagar meed 18 minusgrader. Eftersom jag har rest till en variation av platser, så tror jag att när jag är äldre så jag kommer jag att flytta utomlands, iväg från England för det finns så många kulturer och länder att utforska runt om i världen.

Elsa Bertelsen

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv