Gamla vattentornet till salu

Ny ägare söks till magnifik havsutsikt i Lysekil

2019-10-04 Nu är ett av Västkustens mest spektakulära boenden till salu: Gamla vattentornet ovanför Gullmarsborg i Lysekil.
– Ett helt fantastiskt ställe med 360 graders utsikt, kommenterar Fredrik Mattsson Waller, mäklare vid Asken-gren fastighetsmäklare.

Tornet byggdes på 1940-talet som en vattenreservoar för det kommunala dricksvattennätet i staden.
I början av 1980-talet stod nuvarande vattentornet vid Tröten i Lysekil klart och några år senare köpte företagaren Arne Karlsson, grundare av H-Fönstret, det gamla vattentornet av Lysekils kommun. På detta torn med granitgrund skapade han en privatbostad med ett av Lysekils bästa lägen när det gäller havsutsikt.

Planer på sexvåningshus

För snart tio år sedan fanns planer på att skapa ett sexvåningshus och bygga ett 40-tal nya lägenheter på över 100 kvadrat vardera runt vattentornet. Men de planerna kom aldrig att förverkligas.
Nu är alltså vattentornet till salu. Något pris presenteras inte på mäklarens hemsida, där tornet varit till salu i tre veckor.
– Det här är ett speciellt objekt och vi är införstådda med att det kan ta sin tid att hitta en köpare. Men vi har redan haft en hel del intresserade som hört av sig, både från Sverige och Norge. Ännu har vi dock inte haft någon visning, säger Fredrik Mattsson Waller.
Gamla vattentornet är idag betecknat som hyreshus, hiss finns installerad och taxeringsvärdet ligger på strax över 1,7 miljoner kronor.

415 kvadrat i tre plan

Den som är spekulant på gamla vattentornet erbjuds 415 kvadratmeter i tre plan. På entréplanet finns bostads- och förrådsutrymmen. Mellanplanet är inrett för kontor, medan översta planet är inrett som bostad och har en fantastisk utsikt, både mot Västerhavet och runtom inåt land.
Detta är inte första gången som Askengren säljer ett vattentorn för Arne Karlsson och hans bolag.
– Vi sålde det gamla vattentornet i Rågårdsvik på Skaftö för några år sedan, säger Fredrik Mattsson Waller.
Arne Karlsson köpte i mitten av 1980-talet detta av Lysekils kommun för en mindre summa. Planen då var att bygga om tornet till kontor och utställningslokal, något som skulle skapa arbetstillfällen i kommunen.

Ny detaljplan togs fram

Men någon ombyggnad av det gamla vattentornet i Rågårdsvik blev det inte. Däremot gjordes en ny detaljplan för området så att det får byggas bostäder och kontor här.
När gamla vattentornet i Rågårdsvik såldes 2017 var det helt orenoverat, bara ett träskal runt-om.
Gamla vattentornet i Lysekil är något helt annat. Här ligger en exklusivt byggd bostad med mycket glas på rejäl granitgrund, med vidunderlig utsikt och med för- och grundskola samt idrottsanläggningen Gullmarsborg som närmaste grannar.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv