– Det är en drömexpedition och en unik möjlighet att få följa med, säger Cristina.
Expeditionen Canada–Sweden Arctic Ocean 2025 arrangeras av Polarforskningssekretariatet och är ett samarbete mellan Sverige och Kanada. Två isbrytare – en svensk och en kanadensisk – kommer att färdas i Arktis med forskare ombord som arbetar med sju olika forskningsprojekt, med teman som akustik, plankton och iskemi.
Resan inleds i Longyearbyen på Svalbard den 9 augusti 2025. Därefter väntar sex intensiva veckor i den arktiska isen innan Oden återvänder i mitten av september. Expeditionen avslutas den 19 september.
Sprida kunskap
Förutom forskarna har två särskilda roller utlysts: en plats för en konstnär och en för en gymnasielärare.
Syftet med lärarens medverkan är att sprida kunskap om polarforskning i undervisningen och öka intresset för naturvetenskap hos unga. Cristina blev utvald efter en ansökningsprocess där bland annat ett godkännande från rektor krävdes.
– Rektorn tyckte att det var väldigt spännande och vi hoppas att det ska gynna våra elever, även om jag är borta en del. Det jag får uppleva kan bli en värdefull del av undervisningen.
Under expeditionen kommer Cristina att följa olika forskarteam i deras arbete, delta i fältarbete och kanske till och med samla material som kan användas direkt i klassrummet när hon är tillbaka.
– Jag hoppas kunna ta med mig data hem eller kanske till och med provmaterial. Det vore fantastiskt att kunna låta eleverna arbeta med det i gymnasiearbeten eller andra uppgifter.
Träbåtar i havet
En konkret uppgift som väntar är att släppa ut små träbåtar i havet som en del av ett forskningsprojekt från University of Washington. Båtarna används för att studera havsströmmar i Arktis, och deras rörelser kan följas över tid.
Expeditionen utgår från Svalbard och fartyget blir deltagarnas hem under hela perioden. Fältarbete sker ofta på isen, men forskarna transporteras då ut med helikopter från fartyget.
– Det är en speciell miljö. Nordpolen har inget fast land utan bara is, vilket gör forskningen där unik. Jag hoppas att jag får uppleva och lära mig mycket, både om miljön och arbetssätten.
Även om Cristina ser fram emot resan, är det också med viss bävan hon tänker på att vara borta från familjen i över en månad.
– Det blir den svåraste delen, men det här är en så ovanlig möjlighet att jag inte kunde tacka nej.
Fascinerande
Hon hoppas kunna använda sina erfarenheter för att skapa undervisningsmaterial om polarmiljöer som kan användas både på Gullmarsgymnasiet och kanske av fler skolor i framtiden.
– Det vore väldigt roligt att sammanställa något som kan användas av andra. Polarforskning är fascinerande och borde vara mer tillgänglig för elever.