Vårkänslor när Lysekil laddar för festligheter

tisdag+ Det drar ihop sig till den årliga vårmarknaden i Lysekil och det ser ut att bli en riktigt festlig tillställning med massor av godsaker och underhållning för alla smaker.
På lördagen den 20:e samlas knallar, lekledare och andra utställare för att bjuda på en dag fylld av glädje och aktiviteter.

Årets förening – Företagarna Lysekil

2023-05-04+ Företagarna Lysekil är årets förening i Västra Götaland.
– Vi är förstås väldigt glada över den här fina utmärkelsen, säger Heléne Lycke, ordförande Företagarna Lysekil.

Stolta och värdiga pristagare på storslagen näringslivsfest

2023-03-22+ Näringslivsfesten på Havsbadet på fredagskvällen blev en storslagen tillställning med 150 personer och härlig stäming.
Utmärkelsen årets företagare gick till Reine Patrikssson, medan Linn Dellien utsågs till årets unga företagare och Andersson-Nielsen AB blev årets hållbara företag.

Maskinia etablerar ny anläggning i Munkedal

2023-03-16+ Maskinia öppnar fullserviceanläggning i Munkedal.
– En ökande efterfrågan på service och maskiner i Bohuslän, norra Göteborg och Dalsland gör att vi nu satsar med en egen anläggning. Med en anläggning i egen regi kommer Maskinia nu kunna ge nuvarande och framtida kunder bästa möjliga service, säger Fredrik Holmquist, vd på Maskinia.

Preem breddar samarbetet med konsultföretaget COWI

2023-03-14+ Konsultföretaget COWI har levererat teknikkonsulttjänster till Preem i över 20 år. Med ett nytt ramavtal breddas samarbetet och COWI kommer nu att kunna bidra ännu mer till Preems gröna omställning.

Praktikanter viktiga för restaurangbranschen

2023-03-07+ Kockarna, kallskänkorna och serveringspersonalen på Gullmarstrand, kan man nästan säga jobbar ute på sjön, med både kök och restaurang på bryggan. Maten självklart och miljön­ är viktiga ingredienser för att gästerna ska trivas. Men för att allt ska fungera krävs det duktig personal och därför måste man kunna rekrytera och inspirera yngre generationer till yrket.

Kungsgatans drottningar firar 25 år

“Det är inte som att gå till jobbet 7–16 varje dag, det är så mycket mer.”

2023-03-06+ På Kungsgatan i Lysekil är det drottningar som regerar. I år är det 25 år sedan som Catarina Hansson, Gisela Leandersson Ottosson och Heléne Lycke startade sina respektive verksamheter.

Företagen i Fyrbodal är mer positiva än i övriga Västsverige

”Orsaken är att vi är starka inom export och turistnäring”

2023-02-14+ Konjunkturen fortsätter att avmattas, men förväntas ha en mindre negativ utveckling på längre sikt. Så kan Västsvenska Handelskammarens konjunktursundersökning för januari 2023 summeras.

Flest elektriker har jobb tre år efter studenten

Gymnasial yrkeskompetens mest eftersökt

2023-01-24+ Tre år efter avslutad utbildning hade 75 procent av eleverna på El- och energiprogrammet på Gullmarsgymnasiet i Lysekil jobb.
Det visar Svenskt Näringslivs ”Gymnasiepejl” som bygger på uppgifter från Statistiska Centralbyrån.

Aktiesparare fick veta mer om New Wave och TROAX

Swedbank informerade om säkerhet och bedrägerier i den digitala världen

2022-12-18+ Den livaktiga aktiesparavdelningen i Lysekil/Sotenäs hade nyligen bjudit in till en omväxlande och intressant kväll på Oscars. Programmet omfattade information från New Wave, som har sin grund i Dingle och TROAX, som är ett företag från Hillerstorp i Gnosjöbygden.
Efter pausen med de goda räkmackorna kom Bilal el Ghariri från Swedbank och informerade mycket livfullt om de risker som finns i den så kallade digitala världen.
Kvällen avslutades med prisutdelning i aktietävlingen.

Gott om tider på Bilprovningen i Lysekil

2022-12-18+ Just nu är det gott om lediga tider på Bilprovningen i Lysekil.
– Vi är fulltaliga och har välutbildad personal på plats, så vi står väldigt väl förberedda tills högsäsongen kommer till våren, säger Sofie Andreasson, stationschef i Lysekil och Strömstad.

”Hushållens pessimism har smittat av sig på företagen”

Fyrbodal går in i en lågkonjunktur

2022-12-15+ Kraftiga prisökningar pressar hushållens konsumtion. Samtidigt pressas företagen i Fyrbodal av stigande kostnader och energipriser. Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel bland de lokala företagen i Fyrbodal visar att försäljningsvolymerna har gått ner, investeringarna har minskat och färre har anställts.

Ryds Glas etablerar sig i Lysekil – tar över Jagefeldts Glasmästeri

2022-12-13+ Målet är att fördubbla sin omsättning till 2025 och bolaget är på god väg. Ryds Glas fortsätter att växa och förvärvar nu Jagefeldts Glasmästeri HB som är verksamma i Lysekil med omnejd. Glasmästeriet blir en del av Ryds Glas den 2 januari 2023 och förvärvet innebär att bolaget stärker sin position på västkusten.

Hasse på hugget håller julstuga för sista gången

2022-12-08 På drottninggatan finns en julstuga som erbjuder julartiklar av nästan alla tänkbara slag. Bakom initiativet står Hasse Andersson, som har drivit julstuga på Tjörn under de senaste åtta åren.
Den som är nyfiken kan med fördel besöka butiken under helgen. Då kommer nämligen tomten på besök.

“Det finns ett brett sortiment i Lysekil”

Handlarna bjuder in till julmarknad – och uppmanar Lysekilsborna att handla klappar lokalt

2022-12-07 Handlarna i Lysekil och föreningslivet har gått samman för att se till att skapa julstämning i staden under de kommande helgerna.
Under tisdagsmorgonen träffade Lysekilsposten Hasse, Camilla och Stephanie Ekbrand för att prata om programmen och vikten av lokal handel.

Maretta lärde sig sticka med två ekrar från ett cykelhjul

”Jag stickar varje dag", säger fiskebäckskilskvinnan, som tidigt lärde sig hantverket under uppväxten i Sydafrika

2022-11-24 Maretta Lychous första sticknålar var två ekrar från ett cykelhjul. Under sin uppväxt i Sydafrika fick hon lära sig sticka tidigt.
– Min mamma blev svårt sjuk efter att jag föddes. Så hur håller en mamma sitt barn nära sig? Genom att sticka! Och sedan dess har jag inte slutat, säger hon.

Nya miljoner för miljövänligare nötkött

Pilotfabriken i Norra hamnen utökar sin forskning och utveckling

2022-11-23+ Miljövänligare nötkött genom att reducera kornas metanutsläpp är Volta Greentechs ambition. Efter en lyckad pilotstudie på Gotland i sommar tar de nu in 20 nya miljoner.

Förhandlingar startar för etablering av nytt handelsområde i Dalskogen

2022-11-15+ Nu har nästa steg tagits för att skapa ett handelsområde vid gamla Coop i Dalskogen. Kommunstyrelsen gav vid senaste sammanträdet i uppdrag åt samhällsbyggnadsnämnden att inleda förhandlingar med Propulus Market AB som visat intresse för att köpa mark och etablera handel i området.

Stort intresse för mode i Lysekil

2022-11-11+ På måndagskvällen anordnades en helkväll med god mat och modevisning på The Old House Inn.
Fullsatt, redan efter tre dagar hade biljetterna gått åt i höstrusket. Arrangörerna var nöjda och lovar fler evenemang framöver.

De letar affärsidéer bland Lysekilsborna

2022-10-23+ För andra året arrangeras nu affärsidétävlingen Innovatum Science Park Startup Challenge där nystartade företag och blivande entreprenörer från Fyrbodal kan tävla om fina priser. Vinnaren får 25 000 kronor i entreprenörskapsstipendium från Swedbank, en plats vid inkubatorn och tjänster värda 100 000 kronor.

Efterlängtat industriområde på Grönskult

2022-10-20+ Industriområdet Grönskult är äntligen i gång efter många försök. Planerna på ett industriområde på den här delen av Skaftö startade redan på 1970-talet, satts i gång igen och lagts ner. Så har det rullat på men kostnaderna har avskräckt varje gång och man har inte kommit vidare. Nu har kommunen i samklang med ett bolag - Grönskults markförvaltning skrivit ett marköverlåtelseavtal. Efter sommaren startade arbetet i det hårt kuperade området som ska ge 26 000 kvadratmeter industrimark.

Företaget som går mot strömmen

2022-10-17+ Aktiespararna i Lysekil & Sotenäs inledde höstsäsongen 2022 med att besöka Actic Paper i Munkedal.
Företaget, som tillverkar s.k grafiskt papper och omslagspapper är ledande inom sitt område och har under det senaste året ökat sin aktiekurs med 150 %. I koncernen ingår de tre bruken i Kostrzyn ( Polen) samt Munkedal och Grycksbo ( Sverige) .

Konkurserna ökade med 51 procent

2022-10-07+ Konkurserna i Västra Götaland ökade kraftigt i september. Det framgår av statistik från kreditupplysningsföretaget Syna. Dessutom tornar en rad orosmoln upp sig på himlen, som gör att konkurserna kan fortsätta accelerera ytterligare senare i höst.

Lysekil backar i företagsranking

Fortsätter backa på Svenskt Näringslivs årliga lista

2022-09-30+ I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet landar Lysekil på plats 287 av Sveriges 290 kommuner. Det är sämst i hela Västsverige.

Nypressad must mot äppelångest

2022-09-25+ Lysekils Musteri slår upp portarna för årets äppleskördar i ny regi.
Kristoffer och Karolina Kiel Olsson driver Olssons gård på Lögen, där grönsaker är den huvudsakliga sysslan. Nu kompletterar de verksamheten med äppelmustning.

Från planta till planka

Platschefen på Karl Hedin Bygghandel i Kungshamn gästade Rotaryklubben

2022-09-22+ Rotary i Kungshamn har haft besök av Anna From, som är platschef på AB Karl Hedin Bygghandel i Kungshamn.

Tanja har startat ny skönhetsklinik

2022-09-21+ Påfallande i Lysekil är det stora antalet frisörer, som har sina salonger, särskilt i Lysekils innerstad. I somras öppnades även en ny skönhetsklinik belägen på nedre botten alldeles i anknytning till Café Kungsgatan.
Namnet är Lifting Beauty Skönhetsklinik och drivs av Tanja Hagert Kwik.