Brastadbördig professor har skrivit en trilogi om en sjöfarande Mollösundssläkt

2024-05-29+ Mollösunds historia har nyligen kompletterats med tre böcker, en trilogi om en sjöfarande släkt. Det är den Lysekilsbördige professorn Bertil Olsson, ättling inom den släkt som han gett namnet ”Lars och Marens sjöfararsläkt” som skrivit en bok om släktens segelfartyg och deras kaptener, en andra om ångare och ångfartygsbefäl och en om hustrurna till alla släktens fartygsbefäl.

Ny deckare i skärgårdsmiljö

2023-11-17+ Farlig kunskap, med undertiteln Torslandamorden. Så heter Lars Åke Elfvelins debutroman.
– En fantastisk upplevelse att få hålla den i sin hand, säger han om förstlingsverket.

Bill Hesselmar aktuell med ny deckare

2023-11-07+ Bill Hesselmar är aktuell med en ny roman. “Skuggor från igår” är en deckare som tar sig an existentiella frågor och fokuserar på karaktärernas utveckling.
Liksom sin föregångare, “När dimman lättar”, utspelar sig boken i Göteborg och på den bohuslänska kusten.

Skrev bok om Norra Grundsund – byn där tystnaden hörs

2023-11-02+ Norra Grundsund. Om byn där tystnaden hörs.
Så heter Jan Salomonsons nya bok om det lilla samhället på sydvästra delen av Lysehalvön.
– Den här byn är så fantastisk. Man öppnar bildörren, det är tyst så man riktigt hör tystnaden, säger författaren som själv är deltidsboende i Norra Grundsund.

Maria Nordin släpper debutroman

Utan gränser – en psykologisk thriller i Lysekils skärgård

2023-10-11+ Maria Nordin, med stark anknytning till Lysekil, är aktuell med sin debutroman Utan gränser – en psykologisk thriller som utvecklas till ett triangeldrama, en berättelse på liv och död.

Fiskarens dröm – titeln på Viveca Östermans debutroman

2023-08-01+ Fiskarens dröm är titeln på en debutroman från 2019 av JV Publishing förlag.
Romanen är skriven av Viveca Österman, som är född i Göteborg och har vistats mycket i Göteborgs Norra skärgård. Den fristående uppföljaren Fiskarens barn utkom 2021.

Eva Martinsson visade sina böcker utanför Lysekils bokhandel

2023-07-31+ Eva Martinsson från Göteborg satt på lördagen och marknadsförde sina två, hittills nyutkomna böcker, utanför Lysekils bokhandel. Det är två historiska romaner eller Levande historiska, skönlitterära romaner, som temat heter. Genren kräver mycket research, för att berättelsen skall bli trovärdig, vilket kräver timmar i anspråk.

Presenterade debutroman om hårda livet på Malmön

2023-06-30+ Nu har Jan-Åke Karlsson presenterat sin debutroman, ”Trängtan”, en historisk roman om ständig längtan och idoga strävan för ett bättre liv, med början i Småland till Amerikas östkust via en karg ö, Bohus-Malmön.

Slår ett slag för sjömat med bredd

Kennet Lundin besöker Lysekil och signerar ny bok

2022-12-16+ Sjömat Den ätbara mångfalden i havet heter en nyligen utkommen bok av Kennet Lundin, vetenskaplig intendent och docent i marinbiologi vid Göteborgs Naturhistoriska Museum.
Boken fokuserar på livet i havet och vill få oss att prova andra arter än de vanliga.
Lördagen den 17 december finns författaren på plats i Lysekils bokhandel.

En bok om Lahällas historia

2022-12-11 På tisdagkvällen presenterades en ny bok om stenhuggeriets historia. Det var Föreningen Lahälla Knottfabrik som inbjöd till bokrelease i Ugglans Bokhandel i Lysekil.

Sjuttonde ”mysdeckaren” från Brohed

2022-12-09 Nu finns den sjuttonde boken om överkonstapel Göran Persson som utspelar sig i Lysekil i bokhandeln. En mysdeckare släppt genom makarna Broheds eget förlag.
– Det är roligt att få följa med processen från ax till limpa och att göra allt själva, säger Lennart Brohed.

Plocka tång & strandväxter blev årets måltidslitteratur

2022-11-23+ Boken Plocka tång & strandväxter är skriven av Linnéa Sjögren, Skaftö och Karolina Martinsson, Styrsö, och vann i kategorin Undervisningslitteratur. Författarna var på plats för att motta priset vid Måltidsakademiens stora gala i Stockholm 17 november.

Flygdrömmar från Lysekil till Stockholm

Lysekilsbördige Hans Jakobsson har skrivit en hyllningsbok till Jumbojeten och SAS

2022-11-20+ Hans Jakobssons flygintresse tog honom från Lysekil till Stockholm. Nu har han skrivit en bok även för den onördige om Jumbojetens historia.
– Vad jag vet så är jag en av kanske två eller tre från ­Lysekil som ägnat mitt liv åt flyget. De flesta andra håller på med sjöfart, säger han småskrattandes.

Aktuellt boksläpp med systrarna Devert

2022-11-20+ Annika och Jessika Devert är aktuella med ”Julen är kommen”, femte och sista delen i bokserien om Sardinön som släpps den 16 november. Denna feelgood serie utspelar sig på en plats som löst bygger på Grundsund.

Kriminella pensionärer – mord och blomster

Det är dags för kändisförfattarna att kliva upp på Oscarsscenen

2022-10-15+ Pensionärer som ger sig in på brottets bana, mordfall och så lite blommor på det. Milt uttryckt så känns det som en bra mix av författare som skulle kunna förgylla en mörk höstkväll i Lysekil.
Bokens Dag 2022 i Lysekil bjuder på deckarförfattaren Viveca Sten, Catharina Ingelman Sundberg som står för humoristisk feelgood och John Taylor med häcksax och sekatör.