Tio knaggrockeungar födda på Havets Hus – fler på gång

2023-11-07+ Sedan några år tillbaka arbetar Havets Hus med ett bevarandeprojekt för knaggrockor tillsammans med Världsnaturfonden WWF. Besökare i akvariet i somras fick vara med när många ägg togs om hand och nu börjar de kläckas.

Fem hajar flyttade hemifrån

2023-06-29+ 20-årsjubileum för Havets Hus hajsläpp! I tisdags släpptes fem småfläckiga rödhajar ut i havet utanför Lysekil.

Lekrum invigt på Havets Hus

2023-02-14+ I lördags invigde Havets Hus lekrummet Ålgräsängen. Ett passande namn eftersom just ålgräsängarna fungerar som barnkammare för många fiskar och andra havslevande djur.
Det blev välbesökt och själva ceremonin avslutades med att Ella 4 år invigde rutschkanan.

Havets Hus fyller 30 år

Jubileet firas med aktiviteter under året

2023-02-13+ Den 4 juni 1993 invigdes Havets Hus av dåvarande landshövding Kjell A Mattson och radio- och TV-kände Nils Dahlbäck. Därefter har akvariet haft över 2,6 miljoner besök. Jubileet firas på födelsedagen men även med olika aktiviteter under året.

Knaggrockorna på Havets Hus har fått ungar

2022-12-16+ Sedan några år tillbaka arbetar Havets Hus med ett bevarandeprojekt för knaggrockor tillsammans med Världsnaturfonden WWF. Förra året sattes de första märkta rockorna ut och nu föds nya ungar till kommande års utsättningar.

Vild småtorsk tas in och får växa till sig på Havets Hus

”Rapportera gärna fynd”

2022-11-11+ Torsk var ända in på 1980-talet en vanlig fisk i de bohuslänska fjordarna, och det fanns även här och var lokala bestånd, exempelvis i Gullmarn.
Men sedan dess har kusttorsken minskat kraftigt. Det är en av anledningarna till att Havets Hus nu tar in småtorsk och låter dem växa i sina akvarier.
– Vi har hittills tagit in en bit över 200 småtorsk och vi fortsätter fiska efter fler, säger Helen Sköld, akvariechef vid Havets Hus.

Unik bläckfiskfödsel på Havets Hus

2022-11-05+ I april lade en Slät kragsepia ägg i ett av Havets Hus akvarier. Nästan exakt ett halvår senare kläcktes äggen och minst 18 små bläckfiskbebisar simmar nu runt i ett av Havets Hus akvarier. Denna födsel är helt unik i Sverige och man hoppas på att kunna få samtliga till vuxen ålder.

Åttaarmad aktivitet på höstlovet

2022-10-31+ Höstlovsveckan är i fullgång. Runt om i kommunen erbjuds barn och unga roliga aktiviteter där de flesta förhoppningsvis hittar något som väcker intresse.
Ett populärt besöksmål är Havets hus där de i år erbjuder, bland annat, bläckfisksguidning.

Ska utreda om Havets Hus kan bli stiftelse

2022-10-05+ Skulle stiftelse vara en bättre driftsform för Havets Hus än nuvarande kommunalt bolag? Den frågan ska nu utredas, efter ett beslut i styrelsen för Lysekils Stadshus AB.