Vild småtorsk tas in och får växa till sig på Havets Hus

”Rapportera gärna fynd”

2022-11-11+ Torsk var ända in på 1980-talet en vanlig fisk i de bohuslänska fjordarna, och det fanns även här och var lokala bestånd, exempelvis i Gullmarn.
Men sedan dess har kusttorsken minskat kraftigt. Det är en av anledningarna till att Havets Hus nu tar in småtorsk och låter dem växa i sina akvarier.
– Vi har hittills tagit in en bit över 200 småtorsk och vi fortsätter fiska efter fler, säger Helen Sköld, akvariechef vid Havets Hus.

Unik bläckfiskfödsel på Havets Hus

2022-11-05+ I april lade en Slät kragsepia ägg i ett av Havets Hus akvarier. Nästan exakt ett halvår senare kläcktes äggen och minst 18 små bläckfiskbebisar simmar nu runt i ett av Havets Hus akvarier. Denna födsel är helt unik i Sverige och man hoppas på att kunna få samtliga till vuxen ålder.

Åttaarmad aktivitet på höstlovet

2022-10-31+ Höstlovsveckan är i fullgång. Runt om i kommunen erbjuds barn och unga roliga aktiviteter där de flesta förhoppningsvis hittar något som väcker intresse.
Ett populärt besöksmål är Havets hus där de i år erbjuder, bland annat, bläckfisksguidning.

Ska utreda om Havets Hus kan bli stiftelse

2022-10-05+ Skulle stiftelse vara en bättre driftsform för Havets Hus än nuvarande kommunalt bolag? Den frågan ska nu utredas, efter ett beslut i styrelsen för Lysekils Stadshus AB.